Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відбувся черговий випуск слухачів “Університету третього віку”

18 травня актова зала ПУЕТ була заповнена незвичайними випускниками. Традиційно у травні місяці проводиться випускний слухачів – людей старшого покоління, які навчаються в Університеті третього віку (УТВ). Проєкт був започаткований ініціативною групою науково-педагогічних працівників Полтавського університету економіки і торгівлі у 2018 році в рамках реалізації «Стратегії державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року».

До реалізації соціального проєкту згодом приєдналися викладачі вишів Полтави та шкіл міста. Проєкт знайшов підтримку міської влади в рамках реалізації Партиципаторного бюджетування «Бюджет участі», а полтавці незмінно підтримували ініціативу.

За час діяльності проєкту навчання за різними освітніми програмами пройшли більше 3000 слухачів – людей поважного віку.

У 2021-2022 навчальному році в УТВ розпочали навчання 720 слухачів, найстаршій слухачці – 84 роки. Цьогоріч слухачі мали можливість навчатися на курсах комп’ютерних технологій, англійської та німецької мов, психології пізньої дорослості активної людини поважного віку, краєзнавчих студіях (літературний та історичний аспекти), особистісного розвитку, релігієзнавчих студіях, економічної грамотності, здорового способу життя, «Хочу жити в якісному світі», хореографії, йоги, скандинавської ходи, «Сучасна леді, креативна пані», відвідувати театральні студії, всього працювало 29 академічних груп за різними напрямками.

У період пандемії Covid навчання в Університеті третього віку не припинялися і 542 слухачі змогли опанувати змішану форму (он-лайн та оф-лайн) навчання.

З початком рашистської навали УТВ не припинив діяльність у ІІ семестрі, оскільки люди поважного віку потребували психологічної, моральної, гуманітарної підтримки. Навчання проходили за розкладом, змінилась лише форма роботи: слухачі працювали не в групах, а у загальній аудиторії, викладачі пропонували цікаві та змістовні лекції, які викликали обговорення та дискусії завжди активних та завзятих «студентів». Викладачі та куратори працювали на волонтерських засадах. А слухачі УТВ доєдналися навіть до волонтерського руху: плели маскувальні сітки, «кікімори», допомагаючи Збройним силам України, Теробороні; приймали у себе вимушених біженців, збирали та передавали одяг, білизну, предмети першої необхідності переселенцям, словом робили все, чого потребував цей складний для нашої країни воєнний час, жили за правилом «чужої біди не буває», «моя хата всюди». Проявляли головні життєві принципи, які тримають нас українців: принципи єдності, гуманізму, людяності.

Викладачі та студенти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, які змушені були залишити Луганську область та знайшли прихисток в гуртожитках та на площах ПУЕТ, подарували слухачам Університету третього віку чудову концертну програму, підтверджуючи слова президента про величну силу мистецтва в боротьбі за мир.

Викладачі, куратори, які працювали на волонтерських засадах отримали Подяки ректора за волонтерську роботу в освітній сфері для людей поважного віку. Подякою ректора був відзначений волонтерський загін УТВ, який як і вся країна, наближає перемогу України.

Фото – ПУЕТ

Перейти до вмісту