Ви тут:
здоров’я Полтавщина Споживач Суспільство 

Сіль: чим її можна замінити мешканцям Полтавщини

Останнім часом цей продукт перебуває у топі серед обговорень через її дефіцит та ажіотажний на неї попит. Дійсно, сучасну кухню неможливо уявити без такої спеції, як сіль. Її додають чи не до кожної страви.

Джерело: КП “Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР”

Але чи пам’ятаємо ми, що надмірне вживання цієї спеції загрожує нам сольовими відкладеннями і різноманітними хворобами, які безпосередньо пов’язані з цим процесом? Серед проблем зі здоров’ям, що виникають якщо сіль вживати безконтрольно: підвищений артеріальний тиск, погіршення мозкового кровообігу та роботи нирок, надмірна маса тіла через затримку рідини в організмі та багато інших.

Тому, щоб убезпечити себе і своє здоров’я, дієтологи радять скоротити щоденну кількість вживаної солі, воно повинно бути не більше однієї десертної ложки на день.

Натомість давайте згадаємо про смачні та корисні продукти –замінники солі!

Соєвий соус збагатить смак страв і принесе велику користь організму. Він знижує ризик розвитку пухлин, уповільнює процеси старіння, поліпшує кровообіг. Низька калорійність соєвого соусу дозволяє включати його в дієтичне харчування. Щоб повернути прісній їжі колишній смак, соусу потрібно менше, ніж солі, так як в ньому містяться амінокислоти, які допомагають яскравіше відчувати солоний смак.

Морська капуста. Водорості ламінарія від природи мають солонуватий присмак, вони є низькокалорійними і можуть стати відмінним замінником солі у стравах. Морська капуста містить багато йоду та інших корисних речовин – калію, клітковини вітаміну В12. Щоб уникнути специфічного смаку, можна використовувати сушені водорості.

Сушені овочі. Всі овочі містять хлорид натрію, а в сушених плодах концентрація солі дуже велика. Замініть свіжі овочі на моркву, томати, болгарський перець – сушеними для приготування гарячих страв. Та і зберігати їх зручно.

Селера. Під час росту селера вбирає велику кількість органічного натрію з ґрунту, її листя, стебла і коренеплоди мають солонуватий присмак. До того ж, селера – джерело вітамінів А, С, Е, групи В, калію, бору, заліза, магнію, селену, кальцію, марганцю, хлору, сірки, цинку і фосфору, а також ефірних олій. Селеру можна додавати до страв у свіжому і сушеному вигляді.

Лимонний сік і оцет. Замість солі можна додати до страви трохи кислинки для більш виразного смаку. Особливо вдало цитрус підкреслює смак риби і морепродуктів. Для м’яса більше підійде оцет – столовий, яблучний, винний, рисовий, солодовий, бальзамічний.  

Також варто пам’ятати, що у більшості продуктів харчування вже є сіль і додаткове додавання цього “підсилювача” смаку не потрібно. Приміром, Ви готуєте бутерброд з ковбасою, сиром та свіжими овочами. У всіх інгредієнтах, крім овочів, сіль вже присутня, і в хлібі, і в ковбасі, і в сирі, але чомусь багато хто примудряється ще підсолювати помідор, огірок, солодкий перець, лист салату і так далі. І це при тому, що дехто додає до бутербродів магазинні соуси, в яких солі більше, аніж можна собі уявити.

Система Orphus Поделиться на fb