Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Полтавський художній музей до Дня матері презентує віртуальну виставку

Віртуальна виставка «Вклонімося доземно матерям: образ матері в українському живописі» створена на основі фондової колекції Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Вона присвячена Міжнародному Дню матері, який у більшості країн світу відзначається у другу неділю травня.

Одне із найзворушливіших свят має досить відому історію, що йде від британських традицій XVII століття – святкування в середині Великого посту так званої «маминої неділі» – Mothering Sunday, а також від першого офіційного відзначення Дня матері, яке відбулося в американському штаті Вірджінія у 1910 році, як відповідь на ініціативу Анни Джервіс з Філадельфіїпро вшанування матерів на державному рівні. Хоча за своєю суттю — це свято вічності, як одвічною є й тема материнства в образотворчому мистецтві. Вона — у давньому іконописі і творах великих майстрів епохи Відродження. Мадонни Тіціана, Леонардо да Вінчі, Рафаеля залишили глибокий слід у світовій культурі. Саме образ жінки-матері у всі часи був ідеалом краси, яку Тарас Шевченко висловив незабутніми поетичними рядками: «Нічого кращого немає, Як тая мати молодая З своїм дитяточком малим.» У камені й металі, на папері й полотні митці століттями відтворювали своє власне бачення цього величного і прекрасного образу. Світова скарбниця образотворчого мистецтва вщент наповнена творами, присвяченими матері і материнству, але вони будуть з’являтися доти, поки існує людство.

Досить цікава збірка живопису з означеної теми склалася й у фондах Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. До музею картини надійшли в різний час і різними шляхами. Є серед них ті, що були передані Дирекцією художніх виставок України, завдяки діяльності якої музеї могли суттєво поповнювати свої колекції протягом ряду десятиліть минулого століття, є придбані музеєм і передані йому в дар. Хронологічно вони охоплюють період від 1920-х рр. до сьогодення, з яких майже кожне десятиліття позначене окремим полотном. Тому усі вони безкінечно різняться за стилем і технікою і разом з тим нерозривно поєднані благородною тематикою. Тут реалізм сусідить з соцреалізмом, а декоративний та філософський підхід з символічним звучанням. Є портрети і жанрові картини. Створені класиками українського живопису, такими як незрівнянний колорист Гаврило Глюк (1912-1983) (“Свято”,1949) і майстер декоративно вибудованих композицій, в яких переважає ритм плавних хвилеподібних ліній, Ернест Контратович (1912-2009) (“Над колискою”, 1970).

Представником київської школи живопису, визначним реалістом, талановитим педагогом, закоханим у шевченківську тематику, Карпом Трохименком (1885-1979) (“Катерина”) — та відомими полтавськими живописцями, які мали значний вплив на розвиток регіонального мистецтва: Іваном Орловим (1875-1950) та Євгеном Любімовим (1925-2005) — світлі, ніжні образи дружини-матері “Мати з дочкою”1920-ті рр. (І. Орлов) та власної неньки — “Портрет матері” 1975-1977, а також жінки ошуканої, нещасної — картини з однойменною назвою, виконаної під враженням від прочитання поеми Тараса Шевченка “Наймичка” у 1964 р. (Є.Любімов). На виставці також знайшли своє місце твори сучасних художників – Сергія Гнойового, Юрія Самойленка, Миколи Сіробаби – яким притаманна глибока змістовність, художнє трактування народних традицій, роздуми над доленосними подіями історїї, душевні переживання та складна система символів: “Зелена неділя. Спогади надій”. 2005, “Охоронці долі”. 2008, “Пострижини”. 1989.

У згаданих творах українські художники підносять жінку на найвищий п’єдестал чистоти, глибини, вірності почуттів, моральної краси і материнської величі. Під час повномасштабної війни проти України матері на полотнах митців сприймаються як алегоричний символ багатостраждальної України, зневажені в любові та знівечені в почутті материнства, втілюючи, при цьому, образ української Мадонни. Сила материнської любові непереможна, вона долає будь-яку відстань. То ж нехай любов українських матерів і молитва неньки-України захистить охоронців нашої державності!

Перейти до вмісту