Ви тут:
Суспільство Україна 

Олена Зеленська на Всесвітньому економічному форумі в Давосі розповіла про гуманітарну ситуацію в Україні

Перша леді Олена Зеленська виступила в Українському домі в межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі (Швейцарія) та розповіла про гуманітарну ситуацію в Україні. Дружина Президента приєдналася до спілкування за допомогою відеозв’язку з Українського дому в Києві.

Про це повідомляє Офіс Президента України.

Перша леді продемонструвала учасникам спілкування фотографії українських міст до та після нападу Росії, а також світлини українців, поранених унаслідок російських обстрілів.

Олена Зеленська зазначила, що нині – це образ усієї України: поранена, країна прагне жити далі й бореться за це.

«Коли стало зрозуміло, що ворог не просто руйнує цивільні об’єкти, а робить це свідомо – у нас понад 200 зруйнованих лікарень, – ми почали рятувати найуразливіших. Ми почали вивозити за кордон діток з онкологією. Ми вивозимо дітей-сиріт, і вихованців двох дитячих будинків ви можете зустріти у Швейцарії – їх прийняли кантони Берн та Во. Дякуємо за це», – сказала перша леді.

«Ми рятуємо та забезпечуємо найнеобхіднішим тих, хто залишився в Україні. Інкубатори для перинатальних центрів… На сьогодні в Україні декілька десятків дітей з ампутаціями кінцівок, які потребують протезування та тривалої реабілітації. Це завдання, яким я зараз починаю займатися. Буду звертатися до провідних клінік світу. І зовсім новий наш проект – Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки», – додала дружина Президента.

Відповідаючи на запитання аудиторії, Олена Зеленська прокоментувала роль українських жінок у воєнний час, назвавши їхню стійкість видатною.

Крім того, вона розповіла, як можна допомогти та підтримати Україну. Насамперед, за словами першої леді, потрібно не звикати до війни.

«Від усієї України прохання – не звикати до того, що десь у Європі на дітей падають бомби. Говорити про це. Бо щойно ми всі звикнемо, Путін отримає психологічну перемогу. По-друге – перевіряти інформацію. Інформаційна війна також зараз триває. І якщо вам починає здаватися, що може бути якесь виправдання нападу на іншу країну, що загарбницькі дії можуть мати якийсь сенс, то це означає, що ви в полі дії російських ЗМІ», – зауважила перша леді.

Перейти до вмісту