Ви тут:
децентралізація Освіта Полтавщина Суспільство 

Обмеження під час війни для освітян: щорічна основна відпустка не може перевищувати 24 дні

Такі обмеження обумовленні Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у якому згадана максимальна тривалість щорічної основної відпустки – 24 календарні дні.

Джерело: Східний регіональний хаб Програми “U-LEAD з Європою”

Про це повідомив радник із питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «ULEAD з Європою» у Полтавській області Сергій Рибалко.

Такі обмеження щодо щорічної основної відпустки стосуються й працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, підкреслив Сергій Рибалко.

«У той же час педагогічні працівники, крім неї також мають право на інші види відпусток передбачені чинним законодавством України, наприклад: навчальну, творчу, для підготовки та участі в змаганнях, соціальну, додаткову відпустку окремим категоріям ветеранів війни, тощо», – коментує радник.

За його словами, вже після завершення воєнного стану педагогічний працівник за бажанням має право використати решту днів щорічної основної відпустки або отримати за них компенсацію. Такий механізм передбачено п.5 Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів, керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого Постановою Кабміну від 14 квітня 1997 року № 346 (зі змінами).

«Для цього тривалість наданої працівнику щорічної основної відпустки має складати не менше 24 календарних днів і працівник має виявити бажання замінити грошовою компенсацією решту днів цієї відпустки, належних за відповідний робочий рік — грошова компенсація виплачується за можливості забезпечення вказаних працівників у відповідний період роботою. Тому у літній період, роботодавець може розробити відповідний план роботи та залучити працівників, наприклад, до участі у засіданнях педагогічних рад для обговорення випадків булінгу і механізмів його запобігання або участі у засіданнях робочих груп для напрацювання внутрішньої системи забезпечення якості освіти тощо», – підкреслив Сергій Рибалко.

Перейти до вмісту