Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Мешканців Кременчука закликають не ігнорувати сигнали “повітряної тривоги”

Міста України продовжують перебувати під загрозою ракетних обстрілів з боку росії. Щодня у Кременчуці лунають сирени та оголошується «повітряна тривога» та «загроза ракетного удару». Сповіщення «повітряна тривога» означає, що летить ворожий літак, «загроза ракетного удару» – летить ракета. Втім, крилата ракета може бути запущена з літака і простежити або передбачити це фактично неможливо.

Джерело: Кременчуцька міська рада

Ракета є дуже малопомітною ціллю та ще із запрограмованим маршрутом руху, якій враховує рельєф місцевості. Це дозволяє їй залишатись практично непоміченою і не бути збитою системами протиповітряної оборони. Приблизно лише 10% ворожих ракет збиває українська ППО. Натомість звичайні люди можуть побачити ракету і навіть зняти її на свій телефон, бо вона летить дуже низько.

Скільки ж є часу, щоб сховатися? Географія міста така, що ракета летить з акваторій Чорного або Азовського морів, з території Білорусі, Росії або так званих ЛНР/ДНР приблизно однаковий час. Так, якщо ракета летить зі швидкістю 800-1000 км/год,  то відстань 400 км вона здолає приблизно за 20 хвилин.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кременчуцької міської ради  нагадує дії громадян при ракетно-бомбових ударах:

  • Негайно вирушайте в укриття.
  • Візьміть з собою “екстрену валізку” з документами, грошима, необхідними речами, запасом води та їжі.
  • Залишаючи житло (місце роботи) необхідно вимкнути освітлювальні та нагрівальні прилади, закрити водопровідні та газові крани, вікна і двері.
  • Не користуйтеся ліфтом, спускайтеся лише сходами.
  • Попередьте сусідів, допоможіть особам з інвалідністю та особам похилого віку.

Зверніть увагу: принцип «двох стінок» під час влучення ракети або бомби в будинок не працює, лише укриття в захисних спорудах збереже ваше життя.

Перейти до вмісту