Ви тут:
Суспільство 

8 травня в Україні святкують День матері

Традиційно День матері в Україні відзначають у другу неділю травня. Тому, що цього року це свято припадає на 8 травня. 

Уперше офіційно святкувати День матері взялися у штаті Вірджинія, США. З такою ініціативою у 1908 році виступила Анна Джервіс з Філадельфії. Дівчина передчасно втратила мати, тому у неї виникла ідея один день у році присвятити вшануванню матерів. З таким проханням вона писала листи до державних установ та видатних осіб. У 1910 році Анні Джервіс таки вдалося домогтися свого. Штат Вірджинія першим визнав День матері як офіційне свято.

А в Україну День матері прийшов від канадської діаспори. У 1928 році це свято відзначив Союз українок Канади. А вже через рік воно дійшло і до самої України. У Львові редакторка тижневика «Жіноча доля» Олена Кисілевська стала ініціаторкою святкування Дня матері в Україні. Але через у 1939 році радянська влада заборонила це свято. І лише після здобуття Україною незалежності 10 травня 1999 року указом президента України було прийнято, що День матері відзначається щорічно у другу неділю травня.

Цього дня потрібно обов’язково привітати всіх матерів, незалежно від їх віку. Вітають також і вагітних жінок – майбутніх мам. Але всіх жінок, як на 8 березня, вітати не потрібно. Прийнято дякувати мамам за нелегку працю, дарувати квіти, листівки, подарунки, навідуватися в гості, вітати по телефону (якщо немає можливості приїхати).

Читайте також: 8 травня – День матері: привітання та листівки

Зазвичай діти дарують своїм матерям приємні подарунки, влаштовують святкові вечері, говорять милі та добрі слова. Навіть найменші українці намагаються потішити неньку своїми малюнками та іншими творчими роботами.

Фото: pexels

Перейти до вмісту