Ви тут:
PROвсе здоров’я Медицина Суспільство 

17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

Гіпертонічна хвороба (гіпертонія) або артеріальна гіпертензія – це захворювання серцево-судинної системи, що проявляється систематичним підвищенням артеріального тиску понад 139/89 мм. рт. ст. Чим вищий показник кров’яного тиску, тим складніше працює серце.

Джерело: Полтавський обласний центр громадського здоров’я

Про це розповіла лікар-кардіолог поліклінічного відділення комунального підприємства «Полтавська центральна районна клінічна лікарня. Полтавської міської ради» Ганна Овчарова.

“Якщо хвороба не контролюється, гіпертонія може викликати серцеві напади, гіпертрофію серця і врешті-решт призвести до серцевої недостатності. У кровоносних судинах можуть утворитися випинання стінок (аневризми), викликані високим тиском, при вперше в житті виявленому підвищеному АТ необхідно звернутися до сімейного лікаря й пройти відповідне обстеження”, – зазначила Овчарова.

Поради лікаря:

• якщо діагноз підтвердиться, ні в якому разі не займатись самолікуванням;

• єдиного і універсального засобу лікування й профілактики гіпертонічної хвороби не існує;

• лікування триває довго і спрямоване на зниження АТ до нормальних величин, за яких пацієнт почувається добре;

• при погіршенні самопочуття (поява чи посилення головного болю, задишки, болю в серці, запаморочення тощо), зниження ефективності призначеного лікування, потрібно проконсультуватися з лікарем;

• провідне значення в успішному лікуванні гіпертонічної хвороби має режим праці та відпочинку (достатній сон, уникнення стресових ситуацій тощо);

• рекомендовано не вживати алкоголь, міцний чай, каву, відмовитись від тютюнопаління, дотримуватися правильного режиму харчування (в добовому раціоні кухонної солі не повинно бути більше, ніж 3-5 г). У пацієнтів з гіпертонічною хворобою і ожирінням зниження маси тіла на 1 кг супроводжується зниженням АТ на 1-2 мм. рт. ст.

Щоб поліпшити якість життя при гіпертонії, необхідно регулярно контролювати свій артеріальний тиск Сучасні методи діагностики та лікування гіпертонії дозволяють успішно контролювати стан пацієнтів з артеріальною гіпертензією і попереджати страшні ускладнення – втрату зору, аритмію, серцеву недостатність, інфаркт міокарду, інсульт.

Говорити про діагноз «артеріальна гіпертензія» можна у випадку, якщо лікарем було зафіксовано неодноразове підвищення артеріального тиску вище 139/89 мм рт. ст. Слід знати, що підвищення артеріального тиску – навіть незначне, але стійке – це ще не артеріальна гіпертонія. Але звернути увагу і вживати заходів необхідно в будь-якому випадку. Тоді від симптомів цього захворювання можна позбутися.

Дуже часто зустрічаються випадки, коли гіпертонічна хвороба не має яскраво виражених симптомів. Але вживати заходів і лікувати хворобу необхідно, оскільки можлива поява серйозних ускладнень. Так, гіпертонічна хвороба може чинити негативний вплив на деякі органи – наприклад, може постраждати серце (гіпертрофія міокарда лівого шлуночка, інфаркт міокарда, розвиток серцевої недостатності), страждає головний мозок (геморагічний та ішемічний інсульти, дисциркуляторна енцефалопатія), нирки, а також усі судини.

Найпоширенішими і небезпечними ускладненнями, які може викликати гіпертонічна хвороба, є:

• гіпертонічний криз;

• геморагічні або ішемічні інсульти при порушенні мозкового кровообігу;

• нефросклероз (первинно зморщена нирка);

• серцево-судинна недостатність.

Артеріальна гіпертензія – це діагноз, із яким можна жити десятиліття, не наражаючи себе на ризик серцевих нападів чи інсультів, але тільки за умови безперервного лікування під контролем лікаря. Не призначайте собі лікування самостійно, почувши телевізійну рекламу, або за порадою рідних та друзів, які не мають відповідної освіти та досвіду лікування серцево-судинних захворювань (аневризма, аневризма аорти).

Профілактика гіпертонії:

• фізична активність, заняття спортом, ранкова гімнастика, плавання, фітнес, спортзал. Навантаження повинні бути легкими або помірними, високі фізичні навантаження шкідливі;

• дієта з обмеженням солі до 5 грамів на добу. Виключення з харчування штучних солодощів, їжі з надлишком солі (чіпси, солені м’ясні та овочеві продукти, ковбаси, консерви).

• різке скорочення в харчуванні тваринних жирів і вуглеводів – це профілактика атеросклерозу, ожиріння;

• збагачення раціону калієм, кальцієм;

• відмова від шкідливих звичок;

• захист організму від емоційних і фізичних стресів;

• контроль за тиском;

• регулярне відвідування лікаря.

Пам’ятайте, що здоровий спосіб життя, своєчасний візит до лікаря та виконання всіх рекомендацій і призначень, самоконтроль артеріального тиску – це ті пріоритети, що повинні бути нормою нашого життя.

Перейти до вмісту