Ви тут:
Суспільство Україна 

Зеленський провів перше за час російського вторгнення засідання Конгресу місцевих та регіональних влад

За участю Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, на якому розглядалися питання функціонування держави в умовах війни.

Захід провели у форматі відеоконференції, повідомляє Офіс Президента.

Президент зауважив, що сьогодні відбулося перше засідання Конгресу за час повномасштабної війни Росії проти України.

Заступник керівника Офісу Президента, виконавчий секретар президії Конгресу місцевих та регіональних влад Кирило Тимошенко розповів про завдання створити базу даних потреб усіх населених пунктів України та розробити концепцію для них з урахуванням потреб громад. Для цього були сформовані 14 кластерів інфраструктури, що потребує відновлення чи модернізації. Містам і регіонам запропоновано на початок травня подати вичерпну інформацію щодо відповідних потреб.

За словами Кирила Тимошенка, на сьогодні держава має надати майже 600 тисяч квартир для забезпечення переселенців житлом. Зважаючи на масштаб потреб, було обрано підхід будівництва з нуля, а також викупу готових квартир у забудовників.

Президент наголосив, що переселенці мають бути забезпечені комфортним тимчасовим житлом на потрібний їм термін. Він також закликав ухвалити всі необхідні зміни до нормативно-правових актів, щоб нове житло в Україні обов’язково будували з комфортними бомбосховищами, а старий житловий фонд був обладнаний відповідно до потреб забезпечення безпеки громадян.

Володимир Зеленський також поставив завдання підготувати плани відбудови міст, містечок і громад, які постраждали від російського вторгнення. 

«Буде об’єднання фінансів, фахівців і технологій, які нам просто передаватимуть наші партнери. Потрібен чіткий амбітний план, щоб – у хорошому сенсі – заразити їх цим проектом, щоб вони давали своїх архітекторів, щоб ми об’єднували їх із нашими фахівцями», – сказав Глава держави та закликав не чекати закінчення війни.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков розповів учасникам засідання, що збитки, завдані інфраструктурі внаслідок війни, становлять майже 90 мільярдів доларів США. Насамперед ідеться про залізничну, дорожню та мостову інфраструктуру. Він поінформував про темпи відновлення доріг та поновлення проїзду мостами на звільнених територіях і зазначив, що поставлена амбітна мета – відбудувати інфраструктуру за один-два роки.

За словами міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, у державі вже розробляється нова стратегія регіонального розвитку. Він наголосив, що під час відбудови країни застосовуватимуть усі найкращі світові практики розвитку міст з урахуванням потреб енергоефективності, наявності сучасних систем постачання, безпеки та інклюзивності.

Крім того, на засіданні Конгресу була розглянута допомога, яку центральна влада України може надати тимчасово окупованим громадам.

Зокрема, мер Мелітополя Іван Федоров розповів про досвід щодо забезпечення всіх необхідних виплат і запобігання гуманітарній кризі в місті.

Міністр фінансів Сергій Марченко проінформував про заходи щодо стабільного й безперервного функціонування бюджетної сфери та виконання урядом своїх зобов’язань, фінансової підтримки населення. Він також розповів про залучення коштів від міжнародних партнерів і продажу військових облігацій.

Крім того, учасники зустрічі розглянули питання взаємодії правоохоронних органів та місцевої влади в умовах воєнного стану.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський доповів про заходи щодо забезпечення дотримання умов комендантської години, евакуації населення, розмінування територій і розбору завалів, що утворилися внаслідок бойових дій.

Члени Конгресу також заслухали інформацію про розвиток системи територіальної оборони, систематизацію діяльності добровольчих формувань територіальних громад.

За результатами обговорення Президент доручив очільнику МВС разом з Головнокомандувачем Збройних Сил України Валерієм Залужним та командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ Юрієм Галушкіним повести нараду щодо впорядкування правил поводження зі зброєю на територіях, де не відбуваються бойові дії.

Перейти до вмісту