Ви тут:
PROвсе Суспільство традиції 

Як приготувати паску: рецепти

Процес приготування великодньої паски клопіткий, але дуже цікавий. Ще здавна кожна господиня мала свій перепис, секрети і традиції приготування паски, які передавались із покоління в покоління. Але навіть якщо готувати паску за одним рецептом, кожна виходить різна і смакує по-своєму. 

Традиційно паску випікають в Чистий четвер і не їдять аж до Великодня.

Здавна, коли господині випікали паску, в хаті завжди мало бути тепло й тихо, навіть говорили пошепки та зачиняли всі двері, щоб не було протягів і ніщо не турбувало ніжне й трохи вередливе дріжджове тісто, бо паска може «не вирости».

Читайте також: Крашанки на Великдень: прості й оригінальні способи фарбування яєць

Всі продукти мають бути свіжі. А ще господині часто відбирали й давали більше жовтків, аби паска була жовта, й обов’язково дрібним ситом просіювали муку, щоб наситити її киснем, ⎯ це дасть пасці повітряності й легкості. Продукти всі готували завчасно, аби все було під рукою, бо кожен момент у процесі приготування важливий і його не можна пропустити.

Цей перепис на 5 середніх пасок, вагою по 500 г.

Що потрібно:

  • молоко – 500 мл
  • борошно – 1 кг
  • масло – 200 г
  • яйця – 6 шт
  • цукор – 300 г
  • родзинки – 275 г
  • цукати –100 г
  • дріжджі – 50 г
  • сіль – 10 г
  • 5 форм для випікання

Процес приготування пасок

Спершу готуємо опару. Розчиняємо дріжджі у теплому молоці, потім додаємо 500 г борошна. Накриваємо ємність рушником і ставимо в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі.

За цей час білки відокремлюємо від жовтків. Жовтки потрібно розтерти з цукром до білого кольору. Білки збити в стійку піну.

В опару, яка вже підійшла, додаємо жовтки з цукром і сіль. Добре перемішуємо і додаємо розм’якшене (не розтоплене) масло, починаємо замішувати.

Порціями акуратно додаємо білки, ретельно вимішуючи тісто.

Потрохи додаємо решту просіяного борошна й замішуємо тісто так, аби воно перестало липнути до рук (для того, щоб тісто стало еластичним та відставало від рук, потрібно трохи часу, щоб розвинулася клейковина у борошні). Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 1 годину. Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази.

За цей час готуємо родзинки. Перебираємо, промиваємо, заливаємо окропом на 10−15 хвилин. Потім ще раз промиваємо, висушуємо рушником або серветками. Висушені родзинки посипаємо борошном і перемішуємо, щоб усі родзинки були обвалені в борошні.

У тісто, яке підійшло (воно має бути не рідким, але й не таким, як для розкачування), додаємо родзинки, все добре перемішуємо і відставляємо на 10 хвилин.

Готуємо форми. Їх треба змастити оливковою олією або вершковим маслом, злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати.

Розкладаємо тісто: заповнюємо 1/3 форми, не вище, бо паска сильно «вийде» за її межі при випіканні. Вже заповнені форми відкладаємо ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося вже в них.

Розігріваємо духовку до 100 °C. Тісто в формах трохи змащуємо жовтками зверху (не щільним шаром) і ставимо в духовку. Тримаємо при такій температурі не більше 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180 °C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45−50 хвилин).

За час випічки дверцята духовки не відчиняти, бо паски можуть «сісти». Готові паски будуть рівномірного коричневого кольору, готовність перевіряємо ножем або дерев’яною паличкою (вони повинні залишитися сухими).

Робимо глазур: білки збиваємо в тугу піну (якщо перевернути, вона не повинна текти), додаємо цукрову пудру та ще раз збиваємо. Готовою глазур’ю покриваємо готові паски, рівномірно обмащуючи весь верх, за бажанням можна додати прикраси на ваш смак.

Традиційний Великдень з дріжджами

  • Борошно – 1 кг.
  • Яйця – 5 шт.
  • Молоко – 500 мл
  • Ізюм – 250 г.
  • Вершкове масло – 200 г.
  • Цукор – 300 г
  • Сухі дріжджі – 12 г.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – 0,25 ч. л.

Для глазурі:

  • Яєчний білок – 1 шт.
  • Лимонна кислота – 0,5 ч. л.
  • Цукрова пудра – 120 г.

Яйця і масло заздалегідь дістати з холодильника і остудити до кімнатної температури. Половину молока нагріти приблизно до 40 градусів. Змішати половину борошна з дріжджами, залити теплим молоком і залишити опару в теплому місці на 30 хвилин.

Яйця збити з цукром і ванільним цукром до пишної світлої маси. Вмішати збиті яйця в опару. Руками вмішати в тісто сіль і розм’якшене масло. Просіяти другу половину борошна і замісити однорідне тісто. Прибрати в тепле місце на годину – воно повинно вдвічі збільшитися в розмірах.

Ізюм залити гарячою водою на 15 хвилин, щоб він розбух. Висушити і обваляти родзинки в борошні. У тісто вмішати родзинки і залишити тісто ще на 10 хвилин. Форми для запікання змастити маслом і наповнити на третину. Випікати паски 1 годину при 180°.

Для глазурі збити всі інгредієнти міксером. Трохи остудити паски і відразу полити глазур’ю.

Рецепт паски без дріжджів

  • Борошно – 350 г.
  • Кефір або кисле молоко – 300 мл.
  • Вершкове масло – 100 г.
  • Сода – 1 ч.л. (або 4 ложки розпушувача).
  • Ізюм – 100 г.

Цедра одного лимона.

Для глазурі:

  • Цукрова пудра – 100 г.
  • Вершкове масло – 2 ст. л.
  • Лимонний сік – 3 ст. л.

Ізюм промити, обсушити і присипати борошном. Просіяти борошно. Дрібно натерти цедру. З’єднати кефір з содою або розпушувачем. Масло розтопити, додати в нього цукор, цедру лимона і ванільний цукор за смаком. У масляну суміш влити кефір з содою, перемішати. Всипати борошно, додати родзинки і замісити тісто.

Формочки для випікання змастити маслом і наповнити на 2/3. Готові паски злегка остудити і дістати з форм. Для глазурі розтопити вершкове масло, додати цукрову пудру і лимонний сік. Заважати ложкою, поки глазур не загусне, і відразу нанести на паски.

Перейти до вмісту