Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Як дотримуватись правил військового обліку внутрішньо-переміщеним особам

В Україні триває відбиття повномасштабного російського вторгнення в ході російсько-української війни. Конституційним і громадянським обов’язком кожного українця є захист Батьківщини.

Джерело: Полтавський обласний ТЦК та СП 

На сьогоднішній день в Полтавській області тимчасово проживає понад 100 тисяч осіб, які були вимушені покинути своє постійне місце проживання у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням та оселилися на Полтавщині.
У зв’язку з цим досить гостро стало питання дотримання правил військового обліку військовозобов’язаними – які з різних причин вони не можуть (або не хочуть) прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за новим місцем проживання.

Потрібно пам’ятати, що призовники та військовозобов’язані після прибуття до нового місця проживання (в тому числі – тимчасового) зобов’язані в семиденний строк повідомити про це ТЦК та СП (стати на військовий облік). Це одна з вимог Постанови Кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних». Тобто навіть особи, які ще не мають статусу внутрішньо-переміщеної особи, чи навіть переїхали в Полтавську область з інших причин – мають у семиденний термін звернутися до ТЦК та СП і повідомити місце свого теперішнього перебування.
Для людей, які на Полтавщині рятуються від війни, ускладнюючою обставиною можуть стати втрачені військово-облікові чи особисті документи, проте працівники ТЦК та СП завжди готові піти назустріч для вирішення усіх проблемних питань. Навіть якщо особа втратила документи – вона може звернутися до ТЦК та СП з довідкою про те, що вона зареєструвалася як внутрішньо переміщена особа – в сьогоднішніх умовах цього буде достатньо. Також варто звернути увагу, що постановка на військовий облік не означає призов за мобілізацією – це різні речі. Хоча під час постановки на облік і визначається придатність особи до військової служби.
Перебування на військовому обліку стане в нагоді під час працевлаштування, отриманні статусу безробітного тощо.

Громадяни, які порушують правила військового обліку, можуть бути притягнені до адміністративної або кримінальної відповідальності згідно із законодавством. Зокрема стаття 336 ККУ за ухилення від мобілізації передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. Також за порушення правил військового обліку та зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів передбачена адміністративна відповідальність – штрафи 5100-8500 грн та 850-1700 грн відповідно.

Для спрощення пошуку найближчого територіального центру комплектування надаємо адреси та номери телефонів ТЦК та СП Полтавщини (включно з відділами) у коментарі

Перейти до вмісту