Ви тут:
Культура Суспільство Україна 

Унікальні NFT-писанки допоможуть відновити об’єкти культурної спадщини України, – Мінкульт

Комунікаційна агенція Postmen в рамках проєкту We believe створила серію великодніх NFT-писанок на блокчейні Ethereum та присвятила їх містам, які протистоять російській агресії. 

Колекція представлена на платформі OpenSea. Кошти з проданого крипто-арту буде спрямовано на благодійний рахунок Міністерства культури та інформаційної політики для відновлення об’єктів культурної спадщини, які постраждали під час війни, повідомляють у Мінкульті. 

Ілюстрації зроблені у співпраці з українською майстринею Анастасією Шемедюк за автентичними візерунками та мотивами книги Віри Манько The Ukrainian Folk Pysanka. Кожна NFT-писанка присвячена одному з постраждалих міст або гуманітарним центрам країни (Львів) та має унікальний орнамент, притаманний відповідному регіону України.

“У цій війні українська культура та ідентичність є прямою ціллю. Під загрозою сьогодні – і матеріальна, і нематеріальна культурна спадщина України. Міністерством культури та інформаційної політики вже зафіксовано близько 200 епізодів воєнних злочинів рф проти культурної спадщини в Україні. І ці дані ще не остаточні. Пошкоджено 74 об’єкти культурної спадщини, найбільше зруйновано релігійних споруд. Маємо зруйновані комплекси музеїв і заповідників, будинки культури, театри, бібліотеки. Тому все що стосується розширення можливостей для відновлення культурної спадщини для нас надзвичайно важливо. Адже попереду нас чекає колосальна робота”, – зазначила Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики.

Кількість та ціна арта залежить від рівня зруйнування міста. Наприклад, писанка Маріуполя буде представлена в одному екземплярі та буде найдорожчою, оскільки місто майже на 90% знищено.

Колекціонерам, які придбають українські NFT-писанки, пропонується поширювати їх зображення у період великодніх свят, щоби висловити підтримку Україні та познайомити якомога більше людей з українськими символами та традиціями.

“В Україні ми відчуваємо силу єдності як всередині країни, так і глобальних ком’юніті. Силу, яка живить, створює можливості для боротьби у виснажливій війні. Дико, що в 21 столітті ми зіштовхуємось з потребою відстоювати свою ідентичність. Тому наша ініціатива стає частиною збереження української культури через створення нових форм, нових цінностей, нових зв’язків. Roadmap цього проекту – зберегти споконвічне, щоб створити новітнє. Now For Tomorrow”, – розповідає про ідею та місію проєкту Head of Design Postmen Ірина Павлова.

Всі кошти з продажу з урахуванням операційних витрат будуть перераховані у фонд Міністерства культури України для відновлення об’єктів культурної спадщини, які постраждали під час бомбардувань українських міст: церков, музеїв, театрів, колекцій мистецтва та інших об’єктів культурної спадщини України.

Більше деталей про проєкт We believe за посиланнями:

https://we-believe.win/

https://opensea.io/collection/we-believe-win

https://twitter.com/we_believe_win

Перейти до вмісту