Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві персональною виставкою колеги вшанували пам’ять загиблого скульптора Святослава Пашинського

Художній салон на Соборності цього дня ледве міг вмістити всіх охочих віддати шану герою, який пройшовши ще в 2014 році АТО, з першого ж дня ескалації війни знову став на захист рідної України.

У своєму мирному житті Святослав Пашинський був членом Національної спілки художників, а ще викладачем кераміки у Полтавській дитячій художній школі. Загинув 26 березня у Запорізькій області, йому було 44 роки. Поховали воїна на Алеї Героїв у селі Затурине.

А нині персональна виставка зібрала тих, кому художник дарував світло власної творчої душі – колег, учнів – кожне слово, яке звучало – це глибока пам’ять і вдячність педагогу, митцю й особистості, чиє серце  настільки щедро повнилося життєдайною силою, що він ділився нею з усіма. Згадували, як він заходив до приміщення – і сяяв назустріч людям, даруючи себе світу.

Слова вдячності й шани на відкритті виставки прозвучали від голови Полтавської організації НСЖУ Юрія Самойленка, академіка-мовознавця Миколи Степаненка, волонтерки Ірини Григорової. Директорка Полтавського художнього музею й мистецтвознавиця Ольга Курчакова розповіла, що в дар від самого митця музей свого часу отримав декілька керімчних робіт, які стали достойним поповненням фондового зібрання.

А учні згадували свого вчителя світло й трепетно – його доброту й щирість, уважність і готовність ділитися всім – знаннями, гостинцями, життям.

Вкотре ця лиховісна війна відняла у нас митця в розквіті – а значить, обікрала Україну на всі його нестворені роботи. І тільки всі, кого він навчив за життя зможуть повернути світові й українському народу часточку творчого вогню загиблого Святослава Пашинського.

 

Фото – Ігор Лотиш

Перейти до вмісту