Ви тут:
Суспільство Україна 

Російські війська застосували фосфорні та вакуумні бомби поблизу Харкова, – омбудсмен

Російські окупанти застосували фосфорні та термобаричні боєприпаси під час боїв за Малу Рогань, що під Харковом.

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

“Відповідні свідчення мають українські військовослужбовці – випалена земля, зруйновані будівлі та захоплена техніка противника. Зокрема ТОС-1А “Солнцепек” зі снарядами під реактивну установку – термобаричними та фосфорними. Через невибірковий характер дії цих видів озброєння, їх заборонено застосовувати поблизу населених пунктів”, – зазначила Людмила Денісова.

За свідченням військових медиків, їм довелося евакуювати бійців, які отримали поранення через використання цих боєприпасів. Багато з них мали опіки, частина постраждала від наслідків потрапляння парів білого фосфору до дихальних шляхів.

Уся зона бойових дій горіла від фосфорних снарядів. Військові зазначили, що хімічні боєприпаси було застосовано прицільно по цивільних об’єктах, зокрема, про молокозаводу, який знаходиться неподалік від Малої Рогані, було випущено три фосфорні снаряди. Там великі руйнування.

“Використання таких видів зброї військами ворога проти мирного населення є злочином проти людяності і є порушенням Женевських конвенцій 1949 року та резолюції ООН 1979 року. Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти вчинення РФ військових злочинів і злочинів проти людяності та порушень прав людини в Україні”, – наголосила Людмила Денісова.

Перейти до вмісту