Ви тут:
Суспільство 

Рада Європи затвердила 5-ий пакет санкцій проти росії

Рада Європи затвердила 5-ий пакет санкцій проти рф, згідно з яким ембарго на вугілля почне діяти з серпня.

Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС, пише “Європейська правда”.

Пакет включає низку заходів, спрямованих на посилення тиску на російський уряд та економіку, а також на обмеження ресурсів Кремля для агресії.

“Ці останні санкції були прийняті після звірств, скоєних російськими збройними силами в Бучі та інших місцях під російською окупацією. Мета наших санкцій – зупинити безрозсудну, нелюдську та агресивну поведінку російських військ і дати зрозуміти особам, які приймають рішення в Кремлі, що їхня незаконна агресія дорого їм обійдеться”, – зазначив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

У пакет входить:

заборона з серпня 2022 року на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з Росії або експортуються з Росії. Зараз імпорт вугілля в ЄС становить 8 мільярдів євро на рік.

заборона надавати доступ до портів ЄС суднам, зареєстрованим під прапором Росії. Винятки надаються для сільськогосподарської та харчової продукції, гуманітарної допомоги та енергетики.

заборона будь-яким російським та білоруським автотранспортним підприємствам перевозити вантажі автомобільним транспортом в межах ЄС, у тому числі транзитом. Тим не менш, винятки надаються для низки продуктів, таких як фармацевтична, медична, сільськогосподарська та харчова продукція, включаючи пшеницю, а також для автомобільного транспорту в гуманітарних цілях.

– подальші заборони на експорт, спрямовані на реактивне паливо та інші товари, такі як квантові комп’ютери та передові напівпровідники, високоякісна електроніка, програмне забезпечення, чутливі машини та транспортне обладнання, а також нові заборони на імпорт таких продуктів, як: деревина, цемент, добрива, морепродукти та лікер . Узгоджені заборони на експорт та імпорт становлять 10 мільярдів євро та 5,5 мільярдів євро відповідно.

– низка цілеспрямованих економічних заходів, спрямованих на посилення існуючих заходів та усунення прогалин у запроваджених санкціях.

Крім того, Рада ЄС вирішила накласти санкції на компанії, чиї продукти чи технології відіграли роль у вторгненні, ключових олігархів та бізнесменів, пропагандистів, а також членів сімей осіб, які вже потрапили під санкції.

Крім того, повна заборона на транзакції накладена на чотири ключові російські банки, які представляють 23% ринку в російському банківському секторі. Як пояснили в Раді ЄС, після десфівтизації ці банки тепер підлягають заморожуванню активів і таким чином повністю відрізані від ринків ЄС.

Перейти до вмісту