Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Освячувати паски дозволено, але з обмеженнями: які правила діятимуть на Полтавщині на Великдень

Цієї неділі, 24 квітня, християни східного обряду відзначатимуть велике християнське свято – Великдень. У зв’язку з воєнним станом на Полтавщині діятимуть з певними обмеженнями заради безпеки.

Освячувати паски можна. Але поза комендантською годиною та за відсутності повітряних тривог. Без скупчення людей.

Ситуацій, коли віряни вишиковуються навколо церкви у кілька рядів, не повинно бути. Дотримання обмежень контролюватимуть ТрО та поліцейські патрулі. 

“Освячувати паски у великодню ніч приходять сотні вірян, і більшість чекає на вулиці тривалий час, поки їм освятять кошик. Скупчення людей на відкритій місцевості, не дай Боже, під час обстрілу – це найстрашніше. Немає де заховатися. Ні храм, ні його підвал всіх не вмістять. Ми отримуємо велику кількість людей одночасно в одному місці. А що буває, коли росіяни стріляють по цивільних об’єктах, всі ми бачили на вокзалі в Краматорську. Ворог нічим не гребує. Для нього Великдень – черговий привід зіпсувати нам свято. Тому пасхальної ночі молимося вдома”, – пояснив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Нагадаємо, з 21 квітня комендантська година на Полтавщині триває з 22:00 до 5:00.

У ніч на Великдень та протягом 24 квітня богослужіння відбуватимуться тільки всередині храму та без вірян. На службі можуть бути тільки до 10 людей – священників, дияконів, паламарів чи тих, хто допомагає правити службу. Вони мають прийти у храм до початку комендантської години.

Читайте також: Великдень в умовах війни: вірян запрошують приєднатись до богослужінь онлайн

Дмитро Лунін додав, що ніхто нікого “не зачиняє” вдома на три дні. Громадський транспорт, магазини продовжують працювати у звичному режимі.

“Обмеження мінімальні та слабші за ті, що ми планували раніше, бо ситуація в області спокійна та боїв немає. По-перше, ніхто нікого “не зачиняє” вдома на три дні. Магазини, аптеки, кафе тощо працюватимуть. Транспорт буде їздити. Виходити на вулицю, гуляти в парку – можна. Все, як і в будь-який інший день”, – запевнив начальник ОВА. 

Також цивільному населенню заборонено відвідувати лісові масиви. Така заборона на Полтавщині діє з 25 березня і пов’язано це з безпекою громадян. Адже в лісах можуть знаходитись вибухонебезпечні пастки

Винятком є в’їзд на територію лісових масивів техніки, яка використовується для потреб лісового та мисливського господарств, транспорту правоохоронних органів при виконання службових обов’язків, пожежних машин та іншої техніки для гасіння пожеж. 

Також ця заборона не поширюється на військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, працівників правоохоронних органів та інших осіб, які виконують завдання із забезпечення національної безпеки і оборони України. 

Перейти до вмісту