Ви тут:
Суспільство Україна 

Мінагрополітики розробило інформаційні пам’ятки для аграріїв, пасічників та місцевої влади щодо захисту бджіл

Через війну, розв’язану росією проти України, значних втрат зазнає, зокрема, вітчизняне бджільництво. Це пов’язано з цілою низкою факторів: руйнування пасік внаслідок обстрілів та свідомого знищення окупантами; неможливість догляду за вцілілими пасіками через окупацію територій чи бойові дії; скорочення посівних площ під соняшник та заміна їх на злакові, які не є медоносами.

Джерело: пресслужба Мінагрополітики

У цей воєнний час важлива максимально ефективна комунікація та взаєморозуміння між агровиробниками та пасічниками, щоб і захистити бджіл, і забезпечити виробництво усіх видів с/г  продукції.

З огляду на й так складну ситуацію в цій галузі, Мінагрополітики розробило рекомендації для аграріїв та пасічників щодо попередження отруєння бджіл, зокрема щодо транспортування, зберігання та застосування засобів захисту рослин.

Отже, правило №1 для аграріїв – не використовувати фальсифіковані пестициди та агрохімікати та дотримуватись усіх норм застосування засобів захисту рослин, враховуючи їх ступінь небезпеки для бджіл.

За можливості – впроваджувати екологічно безпечні, нехімічні методи захисту рослин.

Аграрії мають повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин за три доби та звертаємо увагу, що заборонено це робити без наявності допуску (посвідчення) на право використовувати пестициди й агрохімікати.

Усі роботи з засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с.

Пасічників Мінагрополітики закликає своєчасно здійснювати клінічний огляд бджіл та контроль хвороб. Для пасічників правило № 1 – ізолювати бджіл у вуликах в разі застосування засобів захисту рослин або вивезти пасіку в безпечне місце.

Інформувати органи самоврядування про перевезення (кочівлю) пасіки. Якщо такі перевезення припадають на комендантську годину, обов’язково узгоджувати дії з військовою адміністрацією та поліцією.

Органи місцевого самоврядування слід повідомляти про: місце запланованого розташування пасіки (адреса або кадастровий номер земельної ділянки); час та дату запланованого прибуття та виїзду; кількість бджолиних сімей під час перевезення (кочівлі) пасіки; свою контактну інформацію (номер телефону, адресу електронної пошти).

Зареєструвати пасіку, отримати її ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, інформувати Держпродспоживслужбу про зміни в роботі паски.

Органам місцевого самоврядування Мінагрополітики рекомендує зареєструвати пасіку та вести журнал обліку пасік. Крім того, у Мінагрополітики нагадують, що місцева влада затверджує склад постійно діючої Комісії зі встановлення факту отруєння бджіл, куди належать представники Держпродспоживслужби, органу місцевого самоврядування та Нацполіції. Якщо власник пасіки виявив загибель бджіл, Комісія збирається невідкладно. Вона уповноважена, зокрема, й ініціювати питання щодо притягнення до відповідальності осіб за порушення ними норм законодавства у сфері бджільництва.

“Мінагрополітики, обласні військові адміністрації, органи місцевого самоврядування, аграрії та пасічники наразі мають сконцентрувати свої зусилля на тому, щоб мінімізувати випадки отруєння бджіл, сприяти підвищенню врожайності та охороні навколишнього середовища, в якому нам жити після Перемоги. Сьогодні кожен на своєму фронті працює, аби врятувати життя”, – йдеться у повідомленні.

Презентація_17.02.2022-оновлена
Перейти до вмісту