Крашанки на Великдень: прості й оригінальні способи фарбування яєць
У 2022 році Великдень католики святкують його 17 квітня, а православні – 24 квітня. Однією із традицій свята є фарбування великодніх яєць. Існує багато способів, як зробити яскраві та барвисті крашанки. Деякі з них є доволі простими й доступними.
Джерело: УНІАН
Правила фарбування яєць
Перш ніж варити яйця слід їх якийсь час потримати за кімнатної температури. Тоді під час нагрівання їх у гарячій воді не буде різкого перепаду температури й шкаралупа залишиться цілою.
Аби вони набули красивого і рівномірного кольору, яйця потрібно промити та знежирити. Промити можна за допомогою мила, а потім протерти спиртом для знежирення.
Варити яйця краще з додаванням солі (приблизно 1 столова ложка). Так шкаралупа точно не лопне.
Щоб фарба краще трималася, не зайвим буде додати у воду 1 столову ложку оцту (9%).
Також крашанки треба обсушити й натерти рослинною олією, після чого ретельно відполірувати їх сухою бавовняною ганчіркою. Тоді вони вийдуть яскравими й глянсовими.
Фарбування яєць у цибулевому лушпинні
Це найпопулярніший і найвідоміший спосіб фарбування яєць на Великдень. Пофарбовані таким чином яйця можуть вийти рудуватими, червоними, темно-коричневими, бордовими – залежно від насиченості відвару та часу варіння.
Цибульне лушпиння промити, помістити в каструлю й залити холодною водою. Покласти на вогонь і довести до кипіння. Варити на повільному вогні 30-40 хвилин.
Вимкнувши вогонь, слід накрити каструлю кришкою та залишити лушпиння настоюватися приблизно на 1 годину.
Потім процідити відвар й посолити. Помістити в нього яйця і варити 7-10 хвилин.
Читайте також: Куркумою, кавою або червоною капустою: як на Великдень пофарбувати яйця натуральними барвниками
Мармурове фарбування в цибулинні й зеленці
Лушпиння цибулі потрібно нарізати якомога дрібніше. Якщо є лушпиння різного кольору, то це дасть найкращий “мармуровий” ефект.
Сирі яйця змочити водою й рясно покрити лушпинням. Можна обваляти їх або нанести вручну. Кожне яйце разом із лушпинням, рівномірно розподіленим по шкаралупі, щільно обмотати марлею або капроном, зав’язати кінці нитками.
У каструлю з водою, додати столову ложку солі й вилити флакончик зеленки. Помістити яйця з лушпинням у каструлю (вони повинні бути повністю сховані під водою).
Варити яйця до готовності. Потім промити під струменем холодної води, прибрати марлю й знову промити.
Візерункове фарбування яєць
Для надання святковим крашанкам візерунків і малюнків використовуються різноманітні рослини та підручні матеріали.
Щоб отримати смужки, яйця потрібно обернути білими нитками або канцелярськими гумками. Якщо змочити яйця у воді, обваляти в рисі й щільно обернути марлею або капроном – вийдуть крашанки з крапочками.
Для красивих візерунків можна також взяти гілочки петрушки і кропу, мереживо, пластир.
За такої техніки фарбування слід узяти заздалегідь підготовлені яйця і нанести на них листя, квіти, мереживо, якщо вони загинаються по краях, то можна обдати їх окропом.
Зафіксувавши листочок на яйці, треба акуратно помістити його в капрон або марлю. Аби листочок не з’їхав, капрон повинен бути щільно зафіксований гумкою або ниткою.
Помістити яйця в ємність із розведеним харчовим барвником або у відвар із цибулевого лушпиння й варити, залежності від бажаної інтенсивності кольору. Потім дістати, остудити в холодній воді. Зняти капрон і обмити водою.
Інші натуральні барвники
Пофарбувати яйця на Великдень можна не тільки в цибулинні або штучних барвниках. Є багато нешкідливих й оригінальних барвників, зокрема:
жовті яйця можна отримати за допомогою куркуми, цедри лимона або квітів календули;
помаранчеві – відвар ромашки або цедра апельсина;
зелені – шпинат + кропива або березове листя;
бежеві або коричневі – шкаралупа волоського горіха або мелена кава;
рожеві яйця – журавлинний або буряковий сік;
бордові яйця – тертий буряк;
сині яйця – чай “Каркаде” або червонокачанна капуста + оцет.