Ви тут:
Суспільство 

Хакери з білорусі зламували акаунти українських військовослужбовців та публікували відео про капітуляцію, – Meta

Хакерське угрупування, пов’язане з білоруським урядом, зламувало профілі українських військових у соцмережах та публікувало відео з закликами здатися. Про це йдеться у новому звіті компанії Meta, звернуло увагу видання The Verge.

Згідно зі звітом Meta, спостерігається подальший сплеск спроб компрометації, спрямованих на українських військовослужбовців з боку Ghostwriter – хакерського угрупування, що фінансується урядом РБ.

Активність Ghostwriter Meta відзначала також у лютому 2022 року. Після цього компанія заявила, що група намагалася зламати ще «десятки» облікових записів, хоча це «вдалося лише в кількох випадках». У разі успіху, хакери змогли опублікувати фейкові відео, подальше поширення яких було заблоковане Meta.

«Після нашого останнього публічного оновлення [від 27 лютого], ця група намагалася зламати Facebook-акаунти десятків українських військовослужбовців. Повідомлення про це надходили від законних власників облікових записів. Ми заблокували розповсюдження цих відео», – зазначаються у Meta.

Поширення фальшивих повідомлень про капітуляцію вже було тактикою хакерів, які захопили телевізійні мережі в Україні та публікували неправдиві повідомлення про капітуляцію України у прямому ефірі. Хоча такі заяви можна швидко спростувати, експерти припускають, що їх мета – підірвати довіру українців до ЗМІ загалом.

Окрім хакерських дій проти військовослужбовців, в останньому звіті Meta описуються й інші загрози. Так, компанія стверджує, що група, пов’язана з білоруським КДБ, намагалася організувати акцію протесту проти польського уряду у Варшаві. Подію та обліковий запис, який її створив, вдалося вилучити з мережі. Крім цього, були заблоковані повідомлення про те, що українські війська здаються без бою, а лідери країни тікають з України.

Перейти до вмісту