Ви тут:
PROвсе Відео Суспільство 

Ідеальна окрошка: Євген Клопотенко розповів, як приготувати страву зі свинячими ребрами

Український шеф-кухар Євген Клопотенко знає більше 100 рецептів такої популярної страви, як окрошка. І постійно експериментує з інгредієнтами. 

Зазвичай українці готують окрошку на квасі, кефірі, сироватці, айрані, мінеральній воді й сметані. Роблять м’ясний варіант, додаючи варену ковбасу, курячу грудку, відварену свинину чи яловичину. 

Шеф-кухар вирішив проекспериментувати, тому заливає окрошку міксом з квасу, сироватки, сметани й американської гірчиці. І поділився порадами та рецептом ідеальної окрошки. 

7  порад, щоб приготувати ідеальну окрошку:

1.Окрошка – це весняно-літня страва, яка й насичує добре, і втамовує спрагу. Ви самі можете регулювати калорійність страви. Можна готувати зовсім без основного інгредієнта – м’яса або риби, поєднуючи редис, огірок, селеру й кріп. Правда, цьому міксу не вистачає родзинки, наприклад, стиглого авокадо.

2.М’ясо для окрошки можна не тільки варити, але й запікати в духовці та навіть готувати на мангалі. Так, наприклад, курячу грудку можна посолити, поперчити, відправити на мангал, а після полити лимонним соком і залишити до повного охолодження. Потім нарізати кубиками та додати в окрошку. Це ж можна зробити й зі шматком сьомги й креветками.

3.Якщо готуєте окрошку, то інгредієнти необхідно різати дрібно – кубиками, смужками – як любите, але ні в якому разі не використовувати терку. Починайте завжди з овочів, щоб у них був час настоятися. Наріжте редис і огірок, додайте сіль, перемішайте та залиште. Чим більше соку віддадуть овочі, тим смачніше буде окрошка, це вже перевірено. Крім традиційної редиски й огірка, в окрошку можна додати болгарський перець і навіть червону ялтинську цибулю.

4.Традиційна зелень в окрошці – кріп, але ви можете експериментувати, додаючи петрушку, трохи кінзи, і базиліка, і навіть кілька листочків м’яти. Чим дрібніше порізана зелень, тим більше соку. До речі, зелень теж можна посипати сіллю та залишити.

5.Окрошку можна вживати відразу або ж поставити в холодильник на 1-2 години. У другому варіанті отримаєте більш насичений смак, але тут як з борщем – хто як любить: комусь подобається свіжозварений, а хтось віддасть перевагу «вчорашньому».

6.В окрошку можна додавати не тільки гірчицю, а й хрін, а якщо любите ще гостріше, то можна й перець чилі, і навіть японський соус васабі.

7.У ресторанах окрошку часто подають у крижаних тарілках – і страва холодніше, і подача красива. Удома ж ви можете просто в тарілку додати пару кубиків льоду.

Інгредієнти:

Для окрошки:

Для заправки:

Рецепт ідеальної окрошки зі свинячими ребрами: покроковий рецепт

Крок 1. Духовку розігрійте до 180 градусів. Свинячі ребра посоліть і поперчіть. Запікайте в духовці протягом 30-40 хвилин, дайте охолонути, зріжте м’ясо й дрібно поріжте його.
Крок 2. Яйце треба варити протягом 10 хвилин. Огірок, редис, цибулю й селеру помийте й дрібно наріжте. Якщо хочете, щоб овочі пустили сік, присипте трохи сіллю.
Крок 3. Кріп помийте, відріжте стебло й дрібно поріжте.
Крок 4. Приготуйте заправку: в окремій ємності змішайте всі інгредієнти: 300 г квасу світлого, 200 г сироватки або кефіру, 100 г сметани, 1 ч. л. американської гірчиці та сіль за смаком.
Крок 5.  Викладіть усі інгредієнти у велику каструлю та залийте заправкою. Відправте в холодильник мінімум на годину.
Перейти до вмісту