Ви тут:
Суспільство 

Ембарго на вугілля та обмеження в’їзду вантажівок і кораблів: ЄС оголосив п’ятий пакет санкцій проти рф

Єврокомісія пропонує повну заборону на імпорт вугілля з росії та обмеження в’їзду для більшості російських вантажівок та кораблів.

У вівторок, 5 квітня, Євросоюз анонсував деталі п’ятого пакету санкцій проти Росії за її агресивну війну проти України, пише “Європейська правда”.

На брифінгу 5 квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила наступні кроки:

– заборона імпорту вугілля з Росії, що приносило їй 4 млрд євро щорічно;

– повна заборона на транзакції щодо чотирьох ключових банків РФ, у тому числі ВТБ, другий найбільший російський банк. За словами президентки Єврокомісії, ці банки складають 23% від всього банківського сектору РФ.

– заборона російським кораблям та кораблям з російськими операторами заходити у порти країн ЄС – але з певними винятками, як “сільськогосподарська продукція і продукти харчування, гуманітарні вантажі та енергетика”

– заборона роботи у ЄС російських та білоруських операторів дорожнього транспорту

– заборона експорту до РФ високотехнологічної продукції, як квантові комп’ютери і напівпровідники, передове обладнання для машинобудівної промисловості та транспорту.

– нові точкові заборони імпорту на серію товарів, від виробів з деревини, цементу до морепродуктів та лікерів, щоб закрити прогалини у санкціях між РФ та Білоруссю

– загальна заборона на участь російських компаній у держзакупівлях в країнах ЄС, заборона на будь-яку фінансову підтримку держустановам РФ з коштів країн-членів чи європейських.

Урсула фон дер Ляєн зазначила, що ЄС готує додаткові санкції, у тому числі щодо імпорту нафти.

“Нині вже понад 40 країн застосували подібні санкції. Займати чітку позицію дуже важливо не тільки для нас у Європі, а й для інших країн світу – позицію проти війни Путіна за його вибором, проти вбивств цивільного населення, проти порушення фундаментальних принципів світового порядку”, – наголосила президентка Єврокомісії.

Санкції ще має затвердити своїм рішенням Рада ЄС.

Перейти до вмісту