Ви тут:
Суспільство Україна 

69 мешканців Запорізької області залишаються у полоні окупантів, – Людмила Денісова

На 18 квітня у Запорізькій області зареєстрували 155 фактів викрадення цивільних осіб військами російської федерації. Наразі 86 заручників уже звільнено, у полоні залишаються ще 69 людей.

Про це повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Із загальної кількості викрадених – 34 представники місцевої влади (звільнено 24), 14 підприємців (звільнено 6), 12 керівників підприємств, установ, організацій (звільнено 5), 3 адвокати (звільнено 2), 2 журналісти – звільнені. 

Учора окупанти викрали двох поліцейських і рятувальника.

У Мелітополі до лікарні під конвоєм російських військових доставили полоненого солдата ЗСУ. За інформацією речника Запорізької ОВА, військовослужбовця “катували й знущалися з нього так, що він спробував порізати собі вени”. Лікарям довелось оперувати бійця під дулами автоматів.

“Такі дії російських бойовиків грубо порушують право на свободу та особисту недоторканість громадян України, гарантоване у статтях 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статті 9 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статті 5 Європейської конвенції з прав людини. Тортури військовополонених це порушення статті 3 Женевської конвенції 1949 року про поводження з військовополоненими. Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень рф прав людини в Україні”, – наголосила Людмила Денісова.

Перейти до вмісту