Ви тут:
PROвсе Суспільство 

21 квітня – Чистий четвер: що можна, а що заборонено робити

Чистий (Великий або Страсний) Четвер – один з найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем. Традиційно він святкується за три дні до Воскресіння Христового. Цього року дата припадає на 21 квітня.

Народна назва виникла через головну традицію: всі члени родини мають добряче викупатися до світанку. За християнськими віруваннями, саме в цей день Іуда зрадив Ісуса Христа, тож купатися треба, щоби змити з себе гріхи. Мовляв, у Чистий четвер вода має цілющу силу, і змиває не тільки фізичні недуги, а й душевні переживання чи тягарі, пише ВСВІТІ.

Великий Четвер (Чистий Четвер) — перший з трьох днів яких називають “Велике тридення” в християнстві. Цього дня Ісус Христос в знак покори омив ноги своїм учням та встановив Таїнство Євхаристії на Таємній Вечері. Також в цей день Ісус молився у Гетсиманському саду, був зраджений Юдою Іскаріотом, заарештований первосвящениками і вкинутий в темницю. 

Головні традиції та застереження свята

Крім купання, у господинь дому була ще одна важлива традиція — підготувати сіль до Великодня. Її треба було завернути в тканину чи мішечок, покласти в вогонь і зачекати поки тканина обгорить. Сіль зібрати і подавати на святковий стіл. Також, цю сіль зберігали біля ікон та на вікнах осель. Мовляв, вона працює як оберіг для дому.

Неодружені дівчата, які скоріше хотіли зустріти своє кохання, мали в цей день свій ритуал. Взяти новий рушник, вмитися та витертися ним. Загорнути в цей рушник потім пасочки та крашанки і віддати такий гостинець на милостиню. Це має привернути до дівчини гарну вдачу.

Ще одна традиція — постригтися на Чистий четвер. Мовляв, волосся тоді буде швидко рости, стане густим та здоровим.

На Чистий четвер все в домі мало бути чистим, тож не залишали після себе немитого посуду, неприбраних речей, сміття тощо. Бо в наступні дні мити та прибирати вже не можна, а залишати бруд на таке велике свято — погана прикмета.

Щоби зберегти молодість та красу — перед тим як вмиватися чи купатися, треба занурити у воду якийсь срібний предмет.

Щоб не віддати свою долю чи не забрати собі чужу, не можна в цей день нічого віддавати чи позичати, брати в борг. Тривають всі заборони посту стосовно їжі, а порушувати їх не можна навіть під час приготування страв до свята. Тож, особливо набожні господині, у підготовці Великодніх страв, користувалися лише інтуїцією та правильними пропорціями.

Ще, подейкують, що в четвер заведено ворожити, але церква такі ритуали засуджує і вважає гріхом. Особливо, у такий період перед Великоднем. 

Читайте також: Свята в умовах війни: поради психолога

Після четверга настає найсуворіший день посту — Страсна п’ятниця.

Фото: life.fakty

Перейти до вмісту