Ви тут:
Суспільство Україна 

Зустріч у Версалі стала початком офіційного приєднання України до ЄС, – Ольга Стефанішина

Зустріч у Версалі стала початком офіційного приєднання України до ЄС, – Ольга Стефанішина

Зустріч у Версалі стала початком офіційного приєднання України до ЄС. Про це в ефірі одного з телеканалів сказала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, коментуючи результати зустрічі глав держав та урядів країн-членів ЄС у Версалі (Франція) , що відбулася 10-11 березня. За її підсумками була ухвалена заява, у якій Європейська Рада закликала Єврокомісію надати свій висновок щодо заявки України на членство в Європейському Союзі без зволікань.

«Уже розпочато роботу з Єврокомісією для підготовки рішення щодо надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі, що відкриє нам доступ до відповідних фондів ЄС. Зі свого боку нам в Уряді також необхідно провести певну роботу, щоб підготувати необхідні матеріали», – сказала Ольга Стефанішина.

Урядовець також зазначила, що у Версалі переговори тривали довго і кожна країна ЄС відстоювала свої позиції, що знайшло відображення у тексті фінального документа. Водночас у заяві враховано позицію, яку відстоювала Україна щодо невідкладності початку процедури розгляду української заявки зі сторони Єврокомісії.

«Звичайно, ми б хотіли побачити в цій заяві більш чіткі формулювання про те, що Україна стане членом ЄС», – заявила Ольга Стефанішина. І зазначила, що на дискусії всередині ЄС впливає фактор Західних Балкан, з якими уже розпочато переговори про вступ.

Довідково

28 лютого 2022 року Президент України подав заявку України на вступ до Європейського Союзу.

Водночас у заяві, схваленій під час зустрічі лідерів ЄС у Версалі 10-11 березня, зазначено, що Європейська Рада визнає європейські прагнення та європейський вибір України, про що йдеться в Угоді про асоціацію. Зазначено, що Єврокомісія має надати свій висновок щодо заявки України.

«До отримання такого висновку ми будемо ще більше зміцнювати наші зв’язки та поглиблювати наше партнерство, аби підтримати Україну на її європейському шляху. Україна належить до нашої європейської родини», – йдеться у документі.

Перейти до вмісту