Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Відгукується на ім’я та їсть з рук: полтавка розповіла про птаху-ката, яка живе у неї вдома

Відгукується на ім’я та їсть з рук: полтавка розповіла про птаху-ката, яка живе у неї вдома

У полтавки Оксани Сердюк вдома близько 8 місяців живе дика пташка жулан-сорокопуд. Вона вільно пересувається по квартирі та летить до рук коли її кличуть. А на її годування з бюджету родини щомісячно виділяють близько тисячі гривень.

Що дика птаха їсть та чому ще не на волі жінка розповіла “Новинам Полтавщини”. 

Чіка, так ласкаво називають птаху в родині, отримала своє ім’я через те що маленькою видавала звуки схожі на “чік”. ЇЇ малим пташеням принесли до жінки сусіди по дачі – знайшли на землі.

“Це вже друга пташка. Першу сусідські діти принесли поза тим літом. Одразу думали, що то горобець. Теж годувала близько 3-х місяців. Потім її відпустили. Вона одразу прилітала до нас поїсти майже щодня, а потім все рідше і, зрештою, зникла. Батько мій ще й казав, що птаха надто здорова для горобця, проте ми з мамою його тоді переконали у тому, що її просто сильно відгодували. Потім я дізналася, що то була хижачка жулан-сорокопуд. Також її називають пташкою-катом”, – говорить Оксана.

Друга ж птаха вже понад 7 місяців живе у квартирі в Оксани. Вдома для неї є дві клітки – велика та мала, проте Чіка там тільки ночує, це для її ж безпеки, говорить Оксана. Малу використовують, коли їдуть із нею на дачу. У кожній кімнаті на підвіконнях для птахи влаштували зони для відпочинку: великі сухі гілки, малі декоративні вазончики на мотузці та пусті глечики з-під квітів.

“Квіти в мене не ростуть, проте у глечиках є дрібні речі, якими вона грається”

Проблеми з прибиранням у квартирі за птахою Оксана не бачить.

“Вона мала та відходів після неї небагато. Здебільшого це робить на підвіконні та столі. Все легко витирається серветкою”

 

Оксана розповідає, Чіку намагалися випустити на волю ще на початку осені, проте за три години вона повернулася та почала просити їсти. Вирішили ще на якийсь час забрати додому.

“Вдома вона літала по кімнаті та врізалась у дзеркало – зламала лапу. Єдиний ветеринар, якого вдалось знайти, сказав, що лапки у них не заживають та запропонував відрізати кінцівку. Відмовила. Поки лікувала лапу, прийшов холод та почався у неї кон’юнктивіт… ось і довелось залишити у себе. Так, Чіка?, – повертається до птахи, яка щойно прилетіла на плече та почала клювати шнурок з кофти”

По кімнатах квартири птаха робить короткі перелети, від стінки до дивану, вікна чи столу. Інколи літає в інші кімнати квартири та ходить пішки.

“Її цокотіння по підлозі добре чути, до кухні чи у прохідну. Там у мене ферма – вирощую для неї їжу”

За шафою у кутку коридору стоять різногабаритні контейнери з пластику, накриті прозорою марлею та затягнуті резинкою, щоб пташка не витягла їжу самостійно. У них відбувається цілий колообіг життя мучника звичайного та мухи “чорна львів’янка”.

“Одразу купляла, проте це дуже дорого. Ось і вирішила вирощувати для неї їжу. Росте довго, майже 4 місяців повний цикл проходить, щоб вони виросли до потрібного розміру. Хрущаки, жуки, лялечки… Щомісяця їх просіваю та фасую по розміру. Великими годую Чіку, – пояснює полтавка. – Їдять, ближче п’ють вологу, жуки та мухи здебільшого з моркви та капусти. Живуть в суміші вівсянки, дитячого харчування, висівки тощо”

Оксана бере кількох хрущаків у руку та йде до кімнати.

“Чіка, їсти хочеш? Їсти, – у відповідь птаха, яка сидить на кріслі, відзивається та летить на світильник, який закріплено на столі. Там знову відзивається, нахиляє голову та починає швидко махати крилами, як маленьке пташеня. Хапає з долоні одного хрущака, а потім отримує другого”

Зараз Оксана шукає кваліфікованого орнітолога, який би порадив чим годувати дику птаху краще, бо пір’я на хвості майже не росте: по одній пір’їні та майже одразу відпадає. А також проконсультував, чи є сенс та можливість соціалізувати Чіку, щоб відпустити у дику природу.

Перейти до вмісту