Ви тут:
Відео Суспільство ТОП-новина Україна 

14 березня – День Українського добровольця

14 березня – День Українського добровольця

14 березня в Україні відзначають День Українського добровольця. Рішення про його відзначення прийнято Верховною Радою України 17 січня 2017 року. 

Відзначення Дня Українського добровольця саме 14 березня обрано не випадково. Саме цього дня 2014 року з Майдану на тренувальну базу в Нових Петрівцях відправилися перші добровольці, де почали підготовку до участі в боротьбі за територіальну цілісність України.  З них сформували перший добровольчий батальйон, на базі якого потім виник Перший батальйон оперативного призначення НГУ ім. Кульчицького. 

Для зміцнення патріотичного духу в суспільстві, підвищення суспільної уваги і турботи про учасників добровольчих формування  відзначення Дня Українського добровольця було винесено на державний рівень.

Цього дня українці вшановують мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету, і територіальної цілісності України.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний привітав з Днем Українського добровольця.

“Із Днем Українського Добровольця! Разом ми – нездоланна сила! Дякую за вибір рішучих. Разом до Перемоги!”. – привітав Валерій Залужний. 

Внесок першої хвилі добровольців у 201 році важко переоцінити, адже на початковому етапі війни Україна зіткнулася з тим, що далеко не всі професійні військові були готові захищати державу. Добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам, повідомляє АрміяInform

У воєнному конфлікті на Сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. 

Найновішим прикладом — це Революція Гідності та початок воєнних дій на сході нашої держави. У ті дні тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи — навчання, роботу, бізнес, родини, — спершу пішли на майдани країни, висловлюючи протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва, а потім зі зброєю в руках першими протистояли озброєній до зубів російській армії.

Навесні 2014-го була зафіксована рекордна явка у військкомати. Люди приходили самі, не чекаючи на повістки. Інші — чоловіки й жінки — самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід.

Завдяки добровольцям — їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму — вдалося зупинити російського агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу і озброїти армію. Українські добровольці стали гордістю українського народу та водночас головним болем Кремля. Загалом у воєнному конфлікті на Сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

 

Перейти до вмісту