Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Лубенській бібліотеці провели захід на честь письменника Чарльза Дікенса

У Лубенській бібліотеці провели захід на честь письменника Чарльза Дікенса

З нагоди 210 річниці від дня народження Чарльза Дікенса, у Публічній бібліотеці імені Володимира Малика відбулася бесіда за чашкою чаю «Як Чарльз Дікенс створив сучасні традиції святкування Різдва».

Учасники заходу відразу поринули у святкову різдвяну атмосферу – лунали традиційні англійські колядки «Deck the halls» та «We wish you a Merry Christmas», на столах затишно розмістилися мереживні серветки, виблискували зірки, святкового настрою додавала інсталяція «Англійське містечко». Дікенса часто називають «батьком англійського Різдва» – це дуже оригінальний комплімент навіть для класика літератури: адже Різдво — цех християнське релігійне свято на честь народження Ісуса Христа, а Дікенс народився аж 1812 року від Різдва Христового.

Цікаво було дізнатися, що був час, коли Різдво в Англії майже не святкували. Пуританські настрої XVII ст. винищили давні народні звичаї, пов’язані з цим святом, як пережитки язичництва, але натомість не запропонували нічого нового. І свято зникло, залишилася лише щорічна святкова проповідь із церковної кафедри. Усе змінилося за часів правління королеви Вікторії, яка взялася зробити із Різдва родинне свято. Першу різдвяну повість Дікенс написав 1843 р. у теплій сонячні й Італії, де відпочивав і нудився. На той час він був уже досить знаним літератором, автором кількох романів. Нічого «реалістичного» придумати не вдавалося — Лондон із соціальними проблемами був надто далеко й видавався майже казковим, а у голову лізли всілякі химери. Отож, Дікенс наважився взятися за твір «із привидами та чудесами». І, як ми тепер добре знаємо, у нього чудово все вийшло. Зручно розмітившись за столами, неперевершені книги Чарльза Дікенса можна було погортати та поринути у чарівний світ англійського Різдва, як і переглядаючи відеофрагменти вистави й мультфільму за мотивами твору.

Аби підтримати мажорну ноту, учасники заходу здійснили мозковий штурм «Позитивний рік» – на фліп-чаті записали найкращі події, що відбулися в їхньому житті минулого року та виготовили «Гірлянду бажань», для якої кожен написав свої мрії на паперовій іграшці. Наостанок, учасники обмінялися теплими історіями за чашкою чаю із солодощами, адже Різдво – це перш за все спілкування, смаколики та добрі думки.


Фото – сайт Лубенської міської ради

Перейти до вмісту