Ви тут:
U-LEAD децентралізація Суспільство 

U-LEAD: Розширення прав і можливостей громад – останні новини

U-LEAD: Розширення прав і можливостей громад – останні новини

U-LEAD про останні події, передові практики та заходи підтримки, які важливі та цікаві для громад.

Актуальні проблеми, пов’язані з Covid-19

2 лютого Кабінет Міністрів України (далі – КМУ) прийняв постанову № 88 «Про внесення змін до постанови КМУ від 29 червня 2021 р. № 677 «Деякі питання формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби»», якою оновив перелік відомостей, що будуть міститися у сформованому внутрішньому COVID-сертифікаті, змінив правила підтвердження та строк їх чинності, оновив мінімальні й максимальні строки між етапами вакцинації.

Також 2 лютого розпорядженням КМУ № 123-р «Про внесення змін до розпорядження КМУ від 12 квітня 2021 р. № 340 «Про затвердження Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період до 31 грудня 2021 року» затверджено вищеназваний Національний план вакцинопрофілактики на 2022 рік. Для формування колективного імунітету до гострої респіраторної хвороби COVID-19 органам місцевого самоврядування рекомендовано забезпечити до 31 грудня 2022 р. охоплення вакцинацією не менше ніж 70 % дорослого населення, насамперед осіб, які перебувають у групі ризику, не менше ніж 80 % осіб, старших за 60 років, а також неповнолітніх осіб віком від 12 до 18 років.

Розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, було видано три розпорядження:

  •  3 від 24 січня, яким змінено «Перелік суб’єктів господарювання, що пройшли процедуру підтвердження відповідності визначенню випадку COVID-19, для тестування на SARS-CoV-2 з використанням методу полімеразної ланцюгової реакції»;

  •  від 25 січня № 4 «Про додаткове розгортання ліжок в закладах охорони здоров’я, які здійснюють госпіталізацію пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2», яким надано низку доручень керівникам закладів охорони здоров’я, котрі надають медичну допомогу хворим та особам з підозрою на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

  •  від 3 лютого № 5 «Про упорядкування діяльності закладів охорони здоров’я, які здійснюють госпіталізацію хворих на COVID-19 та надавачів медичних послуг, визначених для забезпечення вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», яким надано низку доручень керівникам закладів охорони здоров’я, що надають первинну, спеціалізовану амбулаторно-поліклінічну медичну допомогу, а також тим, які уклали договір на пакет медичних послуг «Стаціонарна медична допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19» або «Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях».

Останні зміни в політиці та законодавстві

1 лютого Верховна Рада України (далі – ВРУ) прийняла постанову 2034-IX «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів незаконного та неефективного проведення органами державної влади, органами місцевого самоврядування заходів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції земельних відносин (земельної децентралізації)», якою сформувала вищеназвану Тимчасову слідчу комісію. Вона має провести розслідування можливих фактів незаконного та неефективного використання й розпорядження землями комунальної власності, повноти надходжень до бюджетів плати за землю, наявності актуальних відомостей про межі територій територіальних громад в обсязі, що дає змогу розмежувати землі територіальних громад.

5 січня ВРУ прийняла постанову № 1993-IX «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій стосовно неприйнятності військового шантажу відносно України з боку Російської Федерації, який вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України».

2 лютого КМУ прийняв постанову № 86 «Про затвердження Правил розроблення робочих проектів землеустрою», якою затвердив вищеназвані Правила. Ними визначено комплекс якісних і кількісних показників, що регламентують розроблення робочих проектів землеустрою з урахуванням екологічних, економічних, соціальних, природно-кліматичних та інших умов з метою здійснення заходів задля зняття та перенесення родючого шару ґрунту, консервації деградованих, малопродуктивних і техногенно забруднених земель, поліпшення стану сільськогосподарських угідь і лісових земель.

Також 2 лютого КМУ прийняв постанову № 85 «Про внесення змін до постанови КМУ від 05 липня 2019 р. № 690», якою викладено у новій редакції «Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення». Тепер споживачі, які не обрали жодну форму договору з виконавцем послуги, зможуть укладати публічні договори приєднання про надання послуг. Договір вважатиметься укладеним, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту публічного договору на сайті органу місцевого самоврядування або виконавця послуг, співвласники будинку не уклали інший договір з виконавцем комунальних послуг. Для власника індивідуального будинку такий договір вважатиметься укладеним, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору він не відмовиться від послуги. Для переходу на нові договори від наявних споживачів жодних дій чи документів не вимагається.

Того ж дня КМУ прийняв постанову № 77 «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів», якою змінив вищеназвані Порядок та умови, запровадив співвідношення обсягу співфінансування з місцевого бюджету залежно та індексу податкоспроможності відповідного бюджету, а також оновив умови використання такої субвенції, визначив строки й порядок звітування розпорядників субвенції за місцевими бюджетами.

Також 2 лютого постановою КМУ № 75 «Про внесення змін до постанови КМУ від 25 листопада 2015 р. № 1068» змінено розподіл у 2022 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України між місцевими бюджетами (пул 1; 2а, 3 та 4) обсягом 1,17 млрд. грн.

Того ж дня постановою КМУ № 72 «Про внесення змін до деяких постанов КМУ з питань оплати праці щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» оновлено порядок обчислення стажу для отримання щомісячної надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти; працівникам комунальних архівних установ; працівникам комунальних бібліотек; медичним та фармацевтичним працівникам комунальних закладів; працівникам комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів; керівникам центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів з основного виду діяльності та фахівцям із соціальної роботи.

Постановою КМУ № 71 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї» затверджено вищеназваний Порядок задля унормування механізму одноразового надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги у безготівковій формі непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї для організації підприємницької діяльності та сприяння її економічній самостійності.

2 лютого КМУ прийняв постанову № 68 «Про внесення змін до постанови КМУ від 09 грудня 2021 р. № 1272 «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», якою оновив вищеназвану Програму. Тепер із 07 лютого громадяни України, віком від 14 років, які мають дві дози щеплення від COVID-19, можуть отримати 1000 грн. в рамках Програми єПідтримка. Також отримувачі допомоги можуть використати її для придбання послуг у сферах культури, освіти (у тому числі здобуття дошкільної, позашкільної освіти, занять у гуртках, секціях, здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, харчування в закладах освіти, проживання в гуртожитках закладів освіти), фізичної культури і спорту, здійснення внутрішніх пасажирських перевезень залізничним та авіаційним транспортом, для придбання книжок, друкованих засобів масової інформації, товарів спортивного призначення, шкільного приладдя та канцелярських виробів.

26 січня КМУ прийняв постанову67 «Про внесення змін до постанов КМУ від 05 березня 2009 р. № 270 «Про затвердження Правил надання послуг поштового зв’язку» і від 01 серпня 2013 р. № 588 «Про затвердження Примірного регламенту центру надання адміністративних послуг». Відтепер результат надання адміністративної послуги (у тому числі рішення про відмову в задоволенні заяви суб’єкта звернення) може бути надісланий поштою рекомендованим листом з позначкою «Адміністративна послуга» з повідомленням про його вручення (через смс-повідомлення або повідомлення, що підтримуються засобами Інтернету). А сервіс «Мобільний центр» застосовуватиметься не лише для надання адміністративних послуг, але й для видачі результатів їх надання (у тому числі рішення про відмову в задоволенні заяви суб’єкта звернення).

 26 січня КМУ прийняв постанову № 66 «Деякі питання надання у 2022 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я».

 Також 26 січня КМУ прийняв постанову 59 «Деякі питання запровадження в діяльність центральних органів виконавчої влади системи оцінки SOCTA Україна», якою сформував склад Міжвідомчої робочої групи (далі – РГ) з координації запровадження в діяльність центральних органів виконавчої влади цієї системи оцінки, затвердив Положення про вищеназвану РГ, відповідно до якого органи місцевого самоврядування зобов’язані надавати інформацію цій РГ, необхідну для її діяльності.

 Постановою КМУ 56 від 26 січня продовжено дію «Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» на 2022 рік, затверджених постановою КМУ № 106 від 6 лютого 2012 р.

 Того ж дня постановою КМУ 55 затверджено «Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень». Субвенція спрямовуватиметься на оплату праці та нарахування на заробітну плату посадових осіб місцевого самоврядування районних рад.

 26 січня постановою КМУ 49 затверджено «Типову форму договору про встановлення земельного сервітуту для розміщення об’єктів енергетики та передачі електричної енергії». Сервітут може бути встановлений за договором з органом місцевого самоврядування та експлуатуючим підприємством на земельних ділянках комунальної власності, які не надані у власність чи користування.

 Того ж дня постановою КМУ 48 змінено «Порядок зупинення операцій з бюджетними коштами», затверджений постановою КМУ від 19 січня 2011 р. № 21, і «Порядок зменшення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів», затверджений постановою КМУ від 17 березня 2011 р. № 255.

 31 січня наказом Міністерства юстиції України № 280/5/41 затверджено «Порядок електронної взаємодії інформаційних систем Міністерства юстиції України та Державної податкової служби України щодо підтвердження відомостей про фізичну особу під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно».

 28 січня оприлюднено наказ Міністерства фінансів України (далі – Мінфіну) № 29 від 21 січня «Про внесення змін до Класифікації доходів бюджету». Класифікацію доповнено новими позиціями стосовно субвенцій з місцевого бюджету, зокрема, на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад.

26 січня  наказом Мінфіну № 36 змінено «Типову програмну класифікацію видатків та кредитування місцевого бюджету», затверджену наказом Мінфіну від 20 вересня 2017 року № 793, в частині субвенції з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я.

 28 січня набув чинності наказ Міністерства розвитку громад та територій України (далі – Мінрегіону) № 358 від 28.12.2021 р., яким викладено у новій редакції «Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг», затверджену наказом Мінрегіону від 22 листопада 2018 року № 315.

Консультації щодо законодавства та інших питань

4 лютого Міністерство інфраструктури України (далі – Мінінфраструктури) продовжило термін розгляду проєкту свого наказу «Про затвердження Правил визначення вартості будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування». Ним пропонується: встановлювати кошторисну вартість дорожніх робіт та послуг на стадії проєктування з використанням витратного та/або порівняльного підходів до ціноутворення, зміст і порядок застосування яких буде визначений методиками встановлення вартості дорожніх робіт та послуг; розраховувати витрати ресурсів у складі кошторисної частини проєктної документації особами, які здійснюють проєктування, на підставі власних методичних підходів; використовувати укрупнені показники вартості для визначення вартості дорожніх робіт на стадії проєктування; створити базу даних об’єктів-аналогів та базу даних цін. Зауваження і пропозиції направляйте до 19 лютого на поштову адресу: 01135 м. Київ, пр-т. Перемоги, 14, або на електронну адресу: [email protected]. Ознайомитись з проєктом наказу можна за цим посиланням.

3 лютого Мінрегіон оприлюднив для обговорення проєкт постанови КМУ «Про реалізацію експериментального проєкту щодо особливостей надання (отримання, реєстрації), відмови у видачі чи анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів». Ним пропонується надати замовнику право самостійно обирати орган державного архітектурно-будівельного контролю, який надаватиме чи відмовлятиме у видачі чи анулюванні документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, об’єктів що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними (СС1) та середніми (СС2) наслідками, що розташовані у межах сіл, селищ та міст, в яких утворенні органи державного-архітектурно будівельного контролю. Зауваження та пропозиції направляйте до 18 лютого за адресою: вул. Велика Житомирська, 9, м. Київ, 01601, або на електронну адресу: [email protected]. Ознайомитись з проєктом постанови КМУ можна за цим посиланням.

Інформація, роз’яснення та рекомендації щодо чинного законодавства

 01 лютого у Мінрегіоні оприлюднили «Інформаційний посібник з будівництва харчових блоків у середніх загальноосвітніх школах», який стосується як звичайних шкільних харчоблоків, так і харчоблоків так званих «опорних кухонь», які зможуть забезпечувати доставку їжі в інші заклади загальної середньої освіти.

 02 лютого Національне агентство з питань запобігання корупції (далі – НАЗК) оприлюднило своє роз’яснення про те, що робити, коли член сім’ї відмовляється надавати інформацію про свої доходи за минулий рік, у яких випадках в декларації можна обрати позначку «Член сім’ї не надав інформацію» та в яких випадках її не можна застосовувати.

 26 січня НАЗК оприлюднило своє роз’яснення про те, що з 01 грудня 2021 року набула чинності оновлена форма декларації, яка враховує зміни в адміністративно-територіальному устрої. Тому суб’єктам декларування тепер потрібно декларувати адреси відповідно до актуальних назв районів та зазначати назви територіальних громад. Необхідну інформацію щодо їх назв можна отримати на порталі «Децентралізація» https://atu.decentralization.gov.ua/ або скористатися постановою ВРУ «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX.

Можливості та заходи підтримки

U-LEAD initiativ U-LEAD з Європою» оголошує конкурс серед територіальних громад для участі у навчальній програмі «Кроки для команд спеціалістів» на тему «Просторове планування та управління природними ресурсами». Навчальна програма складатиметься із декількох етапів:

Перший етап (квітень-травень 2022) включатиме наступні семінари:

  • просторове планування: загальні принципи та система в Україні;

  • система просторового планування у громадах;

  • виклики, пов’язані з просторовим плануванням;

  • управління земельними ресурсами у громадах;

  • управління іншими природними ресурсами у громадах;

Другий етап (червень – листопад 2022). За результатами участі у Першому етапі 48 громад отримають додаткову експертну підтримку у підготовці завдання для розробки «Комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади» АБО проведення аудиту земельних ресурсів.

Крім цього, всі учасники отримають змогу за фахової підтримки розробити цифрові карти, які можуть бути використані як основа для повноцінного місцевого кадастру або ГІС-порталу.

Ця програма розроблена для територіальних громад із будь-якої області України, які:

  • НЕ брали участі у навчальній програмі у 2021 році;

  • зможуть запропонувати команди фахівців у складі до 3 осіб (але не менше 2 осіб);

  • готові приділити достатньо часу для роботи над домашніми завданнями і документами.

Заповнену аплікаційну форму слід надіслати до 18:00 24 лютого 2022 року на наступну електронну пошту: [email protected]. Більше інформації за цим посиланням.

« U-LEAD з Європою» запрошує Вас на онлайн-візит до Миргородської громади, аби ознайомити Вас із її успішною практикою у сфері розвитку велоінфраструктури. Захід відбудеться 16 лютого з 14:00 до 15:30 год. Для участі напишіть листа на наступну електронну пошту: [email protected]. Більше інформації за цим посиланням.

У рамках Дунайської транснаціональної програми оголошено додатковий конкурс на фінансову підтримку для реалізації трьох проєктів. Партнерами проєктів можуть бути органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, що реалізують політику в тематичних галузях Дунайської програми 2021-2027, а також неурядові організації з Чернівецької, Закарпатської, Івано-Франківської та Одеської областей, а також країни-члени ЄС (обов’язково). Кінцевий термін подачі заявки – до 16:00 10 березня. Більше інформації за цим посиланням.

 Мінрегіон розпочав конкурсний відбір проектів (програм) транскордонного співробітництва, на реалізацію яких може надаватися державна фінансова підтримка. З державного бюджету у 2022 році буде профінансовано проєкти, які дадуть найбільший соціально-економічний ефект регіону, а також проєкти, які допоможуть залучити додатковий ресурс. Заявниками можуть бути: центральний або місцевий орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, інший суб’єкт або учасник транскордонного співробітництва. Обов’язковою умовою для участі в конкурсі є наявність співфінансування проєкту за рахунок коштів місцевого бюджету. Конкурсний відбір здійснюватиме Міжвідомча комісія з питань підтримки транскордонного співробітництва. Більше інформації за цим посиланням.

 Конкурс з пошуку партнерських організацій в Україні здійснюється у межах проєкту «Розбудова соціального капіталу громадських ініціатив в українських регіонах», що реалізується Міжнародним фондом «Відродження» та німецькою ГО «Європейський Обмін» за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини для територіальних громад Рівненської, Хмельницької, Чернігівської, Херсонської та Кіровоградської областей. Проєкт спрямований на посилення адвокаційної спроможності громадських ініціатив шляхом проведення тренінгів, набуття досвіду проєктного менеджменту, доступу до мереж і експертизи, а також обмін кращими практиками. Кінцевий̆ термін подачі документів – 22 лютого. Більше інформації за цим посиланням.

Перейти до вмісту