Ви тут:
Відео Культура Полтавщина Суспільство 

Полтавський вебінар для викладачів по класу фортепіано зібрав аудиторію з усієї країни

Полтавський вебінар для викладачів по класу фортепіано зібрав аудиторію з усієї країни

15 лютого обласним методичним кабінетом навчальних закладів мистецтва та культури Полтавщини був організований та проведений всеукраїнський вебінар за участю 385 педагогічних працівників з 18 областей України в рамках роботи обласного методичного об’єднання викладачів класу фортепіано.

До вебінару долучились педагоги з  Полтавської, Дніпропетровської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Львівської, Донецької, Закарпатської, Київської, Чернівецької, Житомирської, Херсонської, Запорізької, Рівненської, Хмельницької, Черкаської, Вінницької та Івано-Франківської областей.

Захід розпочався виступом директора ОМНЗК МК Ліни Богодистої, яка привітала всіх учасників зустрічі та напередодні Дня Єднання України, який з метою консолідації суспільства відзначається вперше в історії нашої держави за ініціативою пана Президента, запросила полтавців взяти участь 16 лютого 2022 у Всеукраїнському марафоні (сквер пам’яті Героїв України), таким чином показати свою готовність та волю до перемоги, патріотичну налаштованість громадян. Також зазначила, що все залежить від нас, від нашої організованості та віри у себе, від нашої згуртованості та єдності. «Все буде Україна! Будьмо сильними, коли Батьківщина в небезпеці».

Ліна Богодиста акцентувала увагу на урізноманітненні форм роботи, необхідності проведення відкритих публічних заходів в мистецьких навчальних закладах області, що спрямовані на вивчення та популяризацію української культури, історії, традицій та виховання національно свідомого підростаючого покоління.

Перший спікер зустрічі – викладач-методист Миргородської мистецької школи імені А. П. Коломійця Лариса Вершиніна виступила на тему «Ансамблевий навчальний репертуар для фортепіано» та презентувала збірки для фортепіанних ансамблів учнів молодших та середніх класів дитячих мистецьких шкіл (журнал «Музична школа» вип. № 148 та № 154, упорядники – Вершиніна Л. В. та Помарнацький П. А.), детально охарактеризувавши різножанрові перекладення пісень і танців різних народів світу, класичних творів відомих композиторів різних епох (Й. С. Баха, Й. Гайдна, Л. Бетховена, Ф. Шуберта, Е. Гріга, М. Мусоргського, Ж. Оффенбаха та ін.), а також п’єси у джазовому стилі сучасних авторів М. Майєра та В. Сапарова. Перлинами обох випусків стали твори українських композиторів І. Берковича, Ю. Щуровського, М. Степаненка, О. Білаченка.

Вебінар продовжила старший викладач також Миргородської мистецької школи імені А. П. Коломійця Олена Бадьон, яка презентувала сучасну авторську методику роботи із початківцями нашої співвітчизниці Ірини Мінц «Hello, Piano!», детально зупинившись на кожному аспекті цього новітнього методу, який розкрито у 4 книгах. У перших двох посібниках автор знайомить дитину з інструментом та музичною грамотою у донотний період навчання: різні вправи на розвиток музичного слуху, ритму, уваги та пам’яті. Оригінальні твори націлені на правильну постановку піаністичного апарату, виконання різних штрихів, розвиток самостійності кожного пальця. Третя книга складається із п’єс для концертного виконання із записом супроводу до кожного твору на CD, а четверта – містить 43 вправи та 7 авторських етюдів.

Старший викладач, завідуюча фортепіанним відділом КЗ «Дружківська мистецька школа» Ірина Осипенко поділилася власним педагогічним досвідом, авторською методикою спрямованою на творчий розвиток учнів дитячих мистецьких шкіл, їх вміння імпровізувати, підбирати акомпанемент до мелодій, транспонувати та створювати власні композиції та виступила на тему «Творчі види музикування на уроках фаху «Фортепіано»», змістовно розповівши про історичний розвиток європейської системи музичної освіти, охарактеризувала вагому роль імпровізаційної складової музики у професійному становленні музикантів. Основу даної методики складає тісний зв’язок між заняттями з фаху «Фортепіано» та предметами «Музична грамота та практичне музикування», «Сольфеджіо». Виступ був проілюстрований відеоматеріалами відкритого уроку з ученицею 1 класу, де використані різноманітні методи роботи викладача та цікаві вправи для творчого самовираження дитини.

З метою осучаснення змісту навчання в мистецьких школах та коледжах викладач Київської ДМШ №14 ім. Д. Кабалевського Максим Канке запропонував новітній навчальний репертуар різної ступені складності з відповідним методичним обґрунтуванням у своєму виступі з презентацією авторської нотної збірки творів для фортепіано в 4 руки «Українські барви. Випуск 3» та власних перекладень як для фортепіано соло так і фортепіанного ансамблю на основі української пісенної творчості та творів українських і зарубіжних композиторів.

У виконанні самого автора прозвучали оригінальні колоритні обробки українських народних пісень «Дощик», «Грицю, Грицю, до роботи», «Ой під вишнею», «Тиха вода» та пісеньку Лисички «Я Лисичка, я сестричка» із опери М. В. Лисенка «Коза-дереза» у формі варіацій для фортепіано соло. Також прозвучали авторські перекладання М. Канкедля фортепіанного ансамблю – музичні композиції із культових кінофільмів «Зоряні війни», «Пірати Карибського моря», «Рожева пантера», «Іграшка», мультфільмів «Анастасія» та «Бременські музиканти», аранжування для фортепіано в 4 руки творів українських композиторів М. Скорика «Мелодія» та П. Шольца Фантазії на тему української народної пісні «Верховина» та інші у виконанні самого автора разом з лауреатом міжнародних конкурсів Канке Олексієм на неймовірно високому рівні виконавської майстерності.

Спікери вебінару отримали багато схвальних та добрих відгуків, слів подяки, щирих та теплих побажань від колег з усіх куточків України.

Фото – ОМКЗ КМ

Перейти до вмісту