Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

4 поради для збереження спокою

4 поради для збереження спокою

Тривога – природна емоція людини у незрозумілих ситуаціях. А тривожність – відповідь нашого організму на тривалі стресові ситуації та події навколо. Відчувати тривогу та тривожитись –  цілком нормально, оскільки це –  захисний фактор, особливо в період, коли навколо низка подій та ситуацій, які не завжди залежать від нас.

Джерело: МОЗ

Проте дуже важливо не допускати надмірного, а інколи і деструктивного, впливу тривоги на наше життя. Ми пропонуємо кілька способів, які допоможуть повернути внутрішній спокій.

1. Пильнуйте дихання!

Дихальні практики помічні у моменти загострення тривожності. Спеціалісти рекомендують два способи використання дихальних практик:

«4-4-5»: Зробіть вдих на 4 рахунки і видих на 4 рахунки. Робіть це упродовж п’яти хвилин. Якщо вам вдасться вирівняти дихання, ви сповільните пульс. Це допоможе відчути спокій.

«4-7-8»: Глибоко вдихніть і видихніть. Потім зробіть вдих через ніс на рахунок 4, затамуйте подих, порахувавши до 7, і на рахунок 8 повільно видихніть. Приділіть цій вправі кілька хвилин.

2. Займіться фізичною активністю

Часто активність допомагає впоратися з тривожністю краще за інші практики. Дуже нервуєте? Вийдіть на недовгу прогулянку або займіться йогою. Фокус на тілі допоможе переключити увагу з тяжких думок.

3. Приділіть час побутовим справам і хобі 

Любите прибирати чи мити посуд? Вишиваєте чи малюєте аквареллю? Будь-яка активна дія – це прекрасний спосіб відволіктися від тривожних думок.

4. Дотримуйтеся гігієни споживання новин

Якщо перегляд інформаційних сюжетів зумовлює у вас тривогу, вимкніть телевізор/гаджет. Спробуйте переглянути фільм, почитати книгу чи послухати заспокійливу музику. Дуже важливо навчитися «фільтрувати» інформацію, яку ви споживаєте з засобів масової інформації. Тож варто об’єктивно ставитися до почутих новин та турбуватися про гігієну споживання інформації в мережі.

“Якщо ж вам не вдається впоратися з тривожністю самотужки, або ж вона порушує вашу взаємодію з друзями, колегами, близькими, погіршується ваша трудова діяльність, виникають проблеми зі сном та харчуванням, і така ситуація не минає впродовж тривалого часу – зверніться по допомогу до свого сімейного лікаря.  Пам’ятайте, найкращий спосіб зберігати спокій – щодня займатись улюбленою роботою, обирати безпечний інформаційний простір, проводити час із близькими та друзями, а також вірити в свою країну й армію. Будьмо здорові!”, – радять у МОЗ.

Перейти до вмісту