Ви тут:
Суспільство Україна 

За минулий рік в Україні зробили 313 трансплантацій

За минулий рік в Україні зробили 313 трансплантацій

Минулого року Уряд втричі підвищив оплату за трансплантацію серця до 2 млн грн, легень – до 2,6 млн грн. Фактично Кабмін встановив ринкові тарифи, що мотивує медиків на проведення більшої кількості операцій.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Український центр трансплант-координації опублікував зведені підсумки роботи галузі за 2021 рік:

– проведено 313 трансплантацій;

– здійснено 59 мультиорганних вилучень;

– вперше пересаджено серце дітям, вперше проведено трансплантацію легень та вперше виконано симультантну трансплантацію (пацієнту одночасно пересаджено серце і нирки);

– проведено 19 трансплантацій кісткового мозку від неродинного донора, з них 17 – дітям;

– відправили на пересадку органів до інших країн вдвічі менше пацієнтів, ніж торік.

“Лідерами за кількістю операцій залишаються Національний інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова (77), Клінічна лікарня швидкої допомоги міста Львів (51) та Київська обласна клінічна лікарня (41). В даний час трансплантація проводиться у 26 лікарнях. Але активними учасниками пілотного проєкту є 10-12 клінік, решта провела по одній-дві операції з пересадки органів за рік. МОЗ планує розвивати медичні заклади, які активно проводять операції, стимулювати конкуренцію між ними, що призведе до надання якісніших послуг. На сьогодні в Україні виконують трансплантації нирок, печінки, серця, рогівки ока, шкіри, кісткового мозку. Українські лікарі планують освоїти нові напрямки трансплантації: пересадка підшлункової залози, кишківника, шкіри від померлого донора”, – йдеться у повідомленні.

Перейти до вмісту