Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Як уникнути переїдань у свята: поради сімейного лікаря

Як уникнути переїдань у свята: поради сімейного лікаря

Всім нам добре знайомий цей новорічно-святковий парадокс: ми знаємо, що переїдання призводить до розладів травлення й пригніченого настрою, але більшість із нас продовжує пригощатися без міри.

Пропонуємо цього разу спробувати щось нове, поекспериментувати — підготувати святковий стіл, який буде і смачним, і здоровішим. Розказуємо, як пережити зимові свята без переїдання.

  • Напередодні свят харчуватись треба нормально. Якщо моритимеш себе голодом, а потім зненацька нагодуєшся легкими вуглеводами й жирами, ще й вночі, це стане великим стресом для організму.
  • Вмов себе на салати без майонезу, на запечене м’ясо чи рибу замість смажених або копчених, на свіжі овочі. Існує купа смачнючих рецептів, які стануть в пригоді.
  • Бери не кількістю, а якістю. Хай це буде трохи салату з креветками або канапки з ікрою замість відра шуби з дешевою рибою сумнівної якості.
  • Десерт можна відкласти на наступний день. А ще від нього можна відмовитись, або замінити на здоровіший варіант, як-от фрукти, пастила, горіхи, желе. Якщо твоє друге ім’я — ризик, пропонуємо взагалі божевільну ідею: нехай здорові десерти й будуть головними на новорічному столі.
  • Не забувай протягом свят пити звичайну воду, а не лише солодку газованку, соки, алкоголь. Налий воду в гарний кухоль, постав на столі так, аби її було видно. Додай туди цитрусових чи ягід для смаку. Також можна пити її з гарних бокалів. 
  • Їж повільно, пережовуй ретельно, і взагалі насолодися стравами.
  • Якщо ти в гостях і не можеш вплинути на меню, не квапся куштувати все — з’їж лише те, що дійсно хочеш. Зупинись на хвильку та подумай, чи це остання котлета по-київськи у твоєму житті?
  • Ти можеш вірити в різдвяні дива, але пам’ятай, що святкові страви псуються так само швидко, як звичайні. Тож не варто доїдати новорічний стіл ще тиждень після свята — ризикуєш почати рік з отруєння, лікарні й крапельниць.
  • Рухайся. Прогулянка на свіжому повітрі, танці, ковзанка, санчата, ігри (та хоча б у «крокодил») — заплануй на свята хоч якусь активність.
  • Задоволення від їжі не збільшується з кожним новим шматочком, який прямує до рота: в певний момент мозок дійде до піку задоволення та насичення, а потім почне сигналити, що варто зупинитись. Довірся собі.

А тепер хороша новина. Ті 2–3 раптових кілограми ваги на наступний день — найімовірніше, не жир, а вода. Вона затримується в організмі при поїданні солоного, солодкого та споживанні алкоголю. Це все одно шкодить організму, тож нормалізуй харчування якнайшвидше. Регулярне споживання надмірних калорій — ось здебільшого головна причина зміни ваги.

Здорове святкування може не припасти до душі, та ти не дізнаєшся, поки не спробуєш. Раптом для тебе і твоїх близьких це стане новою традицією? А може, ти взагалі захочеш перейти на здорове харчування й надалі? Полуниці в йогурті, салат з волоським горіхом і бурячком, запечені яблучка з корицею — чом би й ні? 

Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією “Твій сімейний лікар”. Сайт та Facebook–сторінка проєкту.

Перейти до вмісту