Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Виповнилась 97-ма річниця від дня народження краєзнавця Петра Ротача

Виповнилась 97-ма річниця від дня народження краєзнавця Петра Ротача

Ротач Петро Петрович (літературні псевдоніми – Петро Самотній, Пет. Ро, П. Петрович, Микола Гомін, Роман Петренко, П. Чатор та ін.) – український поет, літературознавець, письменник, публіцист, педагог, просвітянин, громадський діяч.

Народився 24 січня 1925 року, хутір Калениківщина, тепер Чернігівської обл., помер 13 червня 2007 року, у м. Полтава.

У 1942–1945 рр. перебував у Німеччині як «остарбайтер». У 1943–1944 рр., завдяки знайомству з групою української творчої інтелігенції духовно прилучився до українського патріотичного руху; публікувався в емігрантських виданнях. У травні 1945 з англійської зони переданий до радянської зони окупації й був мобілізований до армії (служив 2 роки у запасного полку на території Румунії). Після повернення на батьківщину протягом сорока років перебував під постійним наглядом спершу МДБ, а потім КДБ. Це утруднювало можливість отримання освіти, вибір місця роботи, літературну творчість, наукову діяльність і не давало змоги відкрито публікуватися у вітчизняній періодиці (останнє стало можливим лише в 1987 році).

1951 року закінчив учительський, а в 1954-ому – педагогічний інститут у Полтаві. Працював учителем російської і української мови та літератури, шкільним бібліотекарем, методистом культосвітньої роботи при Полтавському обласному управлінні культури, учителем-консультантом обласної заочної школи, в 1969–1985 роках – старшим викладачем підготовчого відділення Полтавського інженерно-будівельного інституту. Після виходу на пенсію (1985) цілковито віддався літературній та науковій праці. З 1962 по 2007 рік мешкав у Полтаві за адресою: вул. Соборності №66а (зараз біля під’їзду, в якому він жив, установлена меморіальна дошка).

Деякі праці П.П.Ротача, які стосуються Павленок: «Під кроною Шевченкового дуба: Ювілейні виступи біля пам’ятника та Дуба Шевченка в Полтаві (1989–2001)».

Леонід Булава

Перейти до вмісту