Ви тут:
Суспільство Україна 

Відмова від алкоголю та повільне занурення у воду: як правильно купатись на Водохреще

Відмова від алкоголю та повільне занурення у воду: як правильно купатись на Водохреще

Обов’язковим ритуалом 19 січня, у День Хрещення Господнього, окрім освячення води, є купання в ополонці. Люди вірять, що у цей день вода очищає та стає цілющою, тому усі охочі занурюються в ополонку, щоб бути здоровими цілий рік.

Після того, як священик освятить воду в ополонці, триразово занурюючи хрест, запалюючи вогонь і читаючи молитву, охочі занурюються у воду з головою три рази, хрестяться і вимовляють молитву. Перед зануренням в ополонку потрібно три рази перехреститися і зануритися зі словами: “В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа”. Ці слова варто повторювати перед кожним зануренням в воду, пише Главком.

Медики наголошують на тому, що перед купанням на Водохреще, потрібно заздалегідь загартовувати організм, починаючи з теплої пори року.

 

Серед простих правил, які допоможуть зберегти здоров’я під час купання в ополонці, є такі:

-категорично заборонено пірнати в ополонку в стані алкогольного сп’яніння;
-уникати моржування в період застуди або загострення хвороби;
-категорично заборонено пірнати в ополонку головою вперед;
-перед зануренням обов’язково розігрітися розтиранням або бігом;
-після занурення обов’язково швидко розтерти себе насухо і надіти теплий одяг;
-новачкам слід обмежити термін купання в ополонці чвертю хвилини.

Читайте також: На водозаборі №1 “Полтававодоканалу” освячуватимуть воду

Також медики не радять купатися цього дня усім. Адже занурення в холодну воду може мати негативні наслідки. Зокрема, купання на Хрещення може обернутися болями для тих, хто страждає від гіпертонії, ревматизму, атеросклерозу, туберкульозу, будь-якими гострими хронічними захворюваннями.

Також неабияку роль відіграє вибір місця локації. Він має бути спеціально обладнане з черговими рятувальниками і медиками. Занурення повинно відбуватися під наглядом людей, які вчасно можуть покликати рятувальників і медиків на допомогу, повідомляє Новое время.

Читайте також: Водохреще-2022: на Полтавщині підготували 26 локацій для купання

Категорично заборонене вживання алкоголю до, під час і після занурення. Спиртні напої лише створюють оманливий ефект зігрівання, а насправді — прискорюють охолодження організму і збільшують ризик раптового загострення серцево-судинних захворювань. Припустиме вживання чаю, кави або гарячого бульйону при відсутності індивідуальних протипоказань.

Заходити в крижану воду потрібно в спокійному емоційному стані, повільно, поступово і без різких рухів. В цьому випадку власне самопочуття важливіше оцінки інших. Стрімголов забігати в воду — заборонено. Роздягатися також краще поступово. Стоячи по пояс у воді, необхідно розвернутися обличчям до берега, далі можна здійснити короткочасні занурення шляхом присідання. Категорично не рекомендується плавати, хвалитися перед оточуючими тривалим перебуванням у воді, робити різкі рухи тощо. Не мочіть волосся.

Виходити на берег слід без поспіху, обережно, щоб не посковзнутися на льоду біля берега. Одягніться в теплий одяг, що не обтягує. Після цього можна випити теплий безалкогольний напій.

 

Перейти до вмісту