Ви тут:
Відео Суспільство ТОП-новина Україна 

В Україні вшановують пам’ять захисників Донецького аеропорту

В Україні вшановують пам’ять захисників Донецького аеропорту

В Україні 16 січня відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту, яких назвали “кіборгами”. Цей меморіальний день запровадили за ініціативою українських військових.

Вони захищали Донецький аеропорт 242 дні – з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. Бої за летовище закінчилися після повного руйнування обох терміналів і диспетчерської вежі аеропорту. В обороні також брали участь волонтери і медики, повідомляє “Радіо Свобода”

ФОТО Сергій Лойко 

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку “Дніпро-1”, вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК). Багатьох із них відзначили державними нагородами, деяких із них – посмертно.

 З 18 по 21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників ­– “кіборгів”.

21 січня 2015 року прийняли рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

За деякими даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських військових. Втім, Національний військово-історичний музей України, дослідивши низку джерел службового характеру та відомості з відкритих джерел, оприлюднив остаточні цифри і хроніку бойових втрат. Захищаючи Донецьке летовище, полягли 100 українських військових, понад 300 зазнали поранень, інформує “Армія Inform”

 

 

Перейти до вмісту