Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги підбили підсумки за 2021 рік

У Полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги підбили підсумки за 2021 рік

Основними завданнями Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який відчинив свої двері для громадян 1 липня 2015 року, є захист прав цих громадян шляхом забезпечення рівного доступу до правосуддя та правової інформації, а також посилення правової спроможності територіальних громад та соціально вразливих груп населення.

Джерело: Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

У 2021 році до Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги звернулась 17341 особа, з яких 14664 – отримали роз’яснення та консультації, 2677 громадян подали звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги (складення процесуальних документів та здійснення представництва їх інтересів у судах). Для вирішення питань громадян у судовому порядку видано понад 900 доручень адвокатам та уповноважено 1137 юристів центру. Питання, з якими громадяни зверталися за безоплатною правовою допомогою, найчастіше стосувалися цивільного, сімейного, спадкового, адміністративного, земельного, житлового, трудового права, виконання судових рішень та соціального забезпечення.

З метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги, фахівці офісу місцевого центру та Великобагачанського, Гадяцького, Зіньківського, Диканського, Карлівського, Котелевського, Машівського, Новосанжарського, Решетилівського, Полтавського, Чутівського та Шишацького бюро правової допомоги постійно проводили інформаційно-просвітницькі заходи у територіальних громадах, в органах місцевого самоврядування та виконавчої влади, громадських організаціях, навчальних закладах, трудових колективах та органах самоорганізації населення. У 2021 році Місцевим центром проведено 1136 правопросвітницьких заходів, на яких присутніх проінформовано про їх конституційне право на безоплатну правничу допомогу, механізми реалізації такого права та зміст правових реформ, що проводяться Урядом України.

З метою поширення інформації щодо функціонування системи безоплатної правової допомоги у Полтавській області та результатів діяльності Місцевого центру здійснювалася постійна тісна співпраця та налагодження контактів із регіональними та місцевими ЗМІ, зокрема забезпечено публікації в друкованих засобах масової інформації, виступи на радіо та телебаченні, розміщення інформаційних матеріалів в мережі Інтернет тощо. Так, протягом 2021 року Місцевим центром було забезпечено 3013 інформаційних виходів. Окрім того, інформаційні матеріали про діяльність Місцевого центру постійно розміщуються на офіційній сторінці «Facebook» – це понад 900 розміщених дописів.

Особливо слід відмітити плідну співпрацю Місцевого центру та його структурних підрозділів – бюро правової допомоги з територіальними громадами, центрами зайнятості, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіальними центрами соціального обслуговування (надання соціальних послуг), відділами пробації, установами виконання покарань, БО «Меридіан», БО «Світло надії», ГО «Інша жінка», ВСП «Фаховий коледж управління, економіки і права ПДАУ», регіональним представником Уповноваженого ВРУ з прав людини, з якими спільно організовуються та проводяться семінари, вебінари, круглі столи, тренінги, прийоми громадян.

З метою спрощення доступу до безоплатної правової допомоги Місцевим центром організовано 1372 виїзди у віддалені населені пункти, де 5148 осіб отримали правові інформації та консультації за місцем свого проживання.

Крім того, працівниками Місцевого центру забезпечено надання адресної правової допомоги 16 громадянам за місцем їх перебування, які з об’єктивних причин не мали змоги звернутися особисто в Місцевий центр чи бюро правової допомоги.

До того ж, Місцевим центром забезпечено доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, зокрема шляхом надання 35 особам доступу до комп’ютерів з відповідним програмним забезпеченням.

Можна відмітити, що проведений аналіз показників роботи Місцевого центру щодо звернень громадян, свідчить про значне зростання кількості осіб, які потребують отримання кваліфікованої правової допомоги саме через систему безоплатної правової допомоги.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу, можна звернувшись до Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефонами: (0532) 56-02-88, (050) 561-77-46, (068) 502-26-54.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії: 0 800 213 103.

Перейти до вмісту