Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтавській бібліотеці відкрилася виставка “Соборність у наших серцях: від минулого до майбутнього”

У Полтавській бібліотеці відкрилася виставка “Соборність у наших серцях: від минулого до майбутнього”

22 січня 1919 року сталася важлива подія в житті нашого народу – Акт Злуки двох українських республік. Уперше за багато століть об’єдналися дві частини України, об’єднався наш український народ, щоб разом у вільній країні відродити власну історію, рідну мову, багату духовну культуру, політично та економічно сильну державу.

Та не судилося в ті роки здійснитися мріям українців. Наші землі знову опинилися в кабалі тоталітарних держав. На тривалі роки українцям заборонили навіть згадувати про День Соборності, щоб назавжди знищити прагнення нашого народу до волі, до щасливого незалежного майбутнього. Та не зумів і не зуміє ніхто зламати український народ, поставити його на коліна. У січні 1990 року вперше за багато років заборон було відзначено День Соборності України – 71 річницю від дня проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР.

21 січня 1990 року між Києвом і Львовом був утворений “живий ланцюг” – “Українська хвиля”. Ця подія закарбовувала у свідомості громадян ідею непорушної єдності українських земель, українського народу.

Нині, в незалежній Українській державі, ми вільно, відкрито, гордо відзначаємо День Соборності нашої країни. Ми пишаємося тим, що наша держава пережила часи лихоліть, мужньо витримала і долає найтяжчі випробовування, що Україна відродилася, виховала нові покоління закоханих у рідну землю лицарів правди і волі, які в дощ, у спеку, у люті морози продовжують захищати незалежність і єдність нашої країни.

Напередодні Дня Соборності України сектор періодичних видань відділу обслуговування користувачів Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П.Котляревського підготував тематичну книжкову виставку “Соборність у наших серцях: від минулого до майбутнього”.

На експозиції представлена література, яка висвітлює найважливіші події в історії України – передумови й причини об’єднавчого процесу, тернистий шлях України до Соборності, ідеї побудови української, самостійної, Соборної Держави. Документи надають можливість детально ознайомитись з історичними фактами та передісторією виникнення свята, роз’яснюють значення соборності в політичному житті сучасної України.

Виставка діятиме з 17 по 26 січня 2022 року.

Фото – ПОУНБ

Перейти до вмісту