Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Рецепт різдвяного борщу з Полтавщини, якому понад 100 років

Рецепт різдвяного борщу з Полтавщини, якому понад 100 років

У давнину на Різдво українці готували найщедріший стіл за рік – подавали понад 24 страви. Одне з блюд – різдвяний борщ з грушами, який готували на Полтавщині.

Рецептом цієї страви поділилася з нашим виданням етнологиня, докторка історичних наук з Полтавщини Олена Щербань. Його записала у селі Кирило-Ганнівка Зіньківського району.

– Його традиційно готували виключно на Різдво. Родзинка страви – груша копчена, та що із сушні. Сушена й прокопчена димком. Це специфічний продукт, проте його знайти можна і сьогодні, – розповідає Олена Щербань.

Для страви необхідні: м’ясо яловичини, ребра свинини, картопля, буряк свіжий, буряк квашений, морква, цибуля, часник та підкопчені сушені груші, спеції.

– Варимо бульйон з м’яса яловичини та ребер свинини. Другого кладемо більше. Потім туди додаємо картоплю, її можна класти навіть цілою чи розрізати на четвертинки та лавровий лист. Суть цього борщу в наваристому бульйоні, – починає розповідати процес приготування етнологиня.

Під час варіння бульйону варто зайнятися приготуванням засмажки, каже Олена Щербань. Її готують на смальцю та олії. Засмажка відрізняється від традиційного борщу – у неї додають буряк двох різновидів.

– Свіжий – краще його нарізати мілкою соломкою, а не терти на терку, підсмажити. Туди ж, як він підсмажився, додати квашеного буряка, розмішати та налити туди кваску. Коли воно все прокипить додаємо моркву, цибулі багатенько, часник та підсмажуємо гарненько до стану мармеладу. Потім це все додаємо до нашого бульйону та картоплі.  Разом із засмажкою кладуться груші. За кількістю їх має бути десь так, як і буряка. Солимо й перчимо на смак, – каже докторка історичних наук.

На відміну від традиційного борщу у цьому рецепті капусту не додають.

– У класичному рецепті немає й томатів, бо помідор у борщ пригне тільки з 1950-х років, – додає Олена Щербань.

Перейти до вмісту