Ви тут:
Суспільство 

Протести у Казахстані: у деяких містах ввели надзвичайний стан, а уряд пішов у відставку

Протести у Казахстані: у деяких містах ввели надзвичайний стан, а уряд пішов у відставку

Уряд Казахстану пішов у відставку на фоні масових протестів, що охопили країну.

Як повідомляє BBC, наказ про відставку президент Касим-Жомарт Токаєв підписав зранку 5 січня, поклавши на уряд провину за “допущення протестної ситуації”.

Обов’язки прем’єра виконуватиме Аліхан Смаїлов, перший віцепрем’єр.

Відбулося ще кілька перестановок – призначено нового державного секретаря і заступника голови комітету національної безпеки.

Протести почалися після підвищення у кілька разів цін на пальне.

Після початку протестів президент Токаєв оголосив про держрегулювання цін на соціальні товари, а також на бензин та дизель. Він запропонував мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення на 180 днів.
Слід зазначити, що протести, що почалися 1 січня у Мангістауській області Казахстану, через підвищення цін на скраплений газ до вівторка охопили практично всі великі міста країни.

У багатьох випадках стихійні демонстрації переросли у зіткнення з поліцейськими.

Поліція в Алмати застосувала сльозогінний газ та світло-шумові гранати для розгону учасників протестів, які намагалися штурмувати будівлю мерії.

Журналісти агентства AFP, які працюють в Алмати, повідомляють, що кількох учасників протестів та поліцейських доставили до лікарень з незначними травмами.

Повідомлялося також про затримання учасників заворушень.

За даними казахстанського порталу zakon.kz, надвечір поліцейські відтіснили майже всіх мітингувальників з площі Республіки.

При цьому підпалили кілька поліцейських машин.

Очевидці та кореспонденти повідомляли, що вночі в Алмати було чути вибухи.

Вчора, 4 січня, президент Казахстану ввів надзвичайний стан у найбільшому місті країни Алмати та Мангістауській області.
Режим НП ввели до 19 січня. Указ президента також передбачає запровадження комендантської години з 11 вечора до 7 ранку, забороняє на масові заходи та обмежує пересування людей та транспорті.

Перейти до вмісту