Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Профілактика раку шийки матки

Профілактика раку шийки матки

В Україні розпочався тиждень обізнаності про рак шийки матки.  Лікар-онколог КНП «Глобинська міська лікарня» Олена Деяк розповіла про профілактику раку шийки матки

Джерело: КП “Полтавський обласний центр громадського здоров’я”

Шийка матки (ШМ) – це дуже сильний м’яз, який з’єднує порожнину матки та піхву. Вона формує маленький канал, через який виходить менструальна кров та потрапляє сперма. Під час пологів шийка матки розкривається та створює пологові шляхи для народження дитини.

Що таке рак шийки матки (РШМ)?

РШМ зазвичай зароджується у клітинах на поверхні шийки матки. Це трапляється тоді, коли клітини починають неконтрольовано рости та ділитися. На початковій стадії розвитку хвороби на РШМ виникає дисплазія клітин, яка є проявом збою в нормальному рості клітин. Ці клітини поширюються у тканини шийки матки. Звідти вони можуть перейти до інших частин: піхви, тіла матки, яєчників і навіть метастазувати в інші органи та системи організму людини. РШМ – найпоширеніша злоякісна пухлина статевих органів у жінок віком від 20 до 60 років.

Що таке папілома-вірус людини (ПВЛ)?

Вчені пов’язують майже всі випадки РШМ з інфікуванням вірусом папіломи людини (ПВЛ). ПВЛ може призвести до змін у ШМ, що, в свою чергу, призводить до РШМ.

ПВЛ – це вірус, який передається статевим шляхом.

  • Зазвичай після інфікування цим вірусом хвороба не турбує та протікає безсимптомно.

  • Якщо він все ж таки присутній в організмі, це стає причиною змін у клітинах ШМ. Ці зміни призводять до дисплазії а далі до раку, якщо не лікувати вірусне захворювання.

  • Скринінг РШМ діагностує зміни, які відбулися у клітинах через ПВЛ. Лікування цих процесів (дисплазій) попереджає розвиток онкологічної хвороби.

  • Поширена думка, що генітальні бородавки також є наслідком ПВЛ. Це вірно, але їх спричиняє інший тип ПВЛ, який не викликає захворювання на рак.

  • Доведено, що РШМ спричиняє ПВЛ 16 та 18 типів.

  • Без інфікування ПВЛ рак шийки матки не виникає, з іншого боку – тільки одного інфікування теж недостатньо для виникнення хвороби. Причина РШМ в одночасній дії декількох факторів.

Сама по собі інфекція вірусом папіломи людини – не захворювання. У більшості випадків інфікування імунна система справляється з вірусом протягом року без будь- якого лікування. Однак віддаленим наслідком інфікування вірусом папіломи людини може стати дисплазія шийки матки а потім і рак шийки матки. На жаль, частота цієї патології все ще залишається на досить високому рівні. ЦЯ ІНФЕКЦІЯ ДУЖЕ ПІДСТУПНА і пов’язані з нею зміни, що передують раку, не тільки не викликають жодного занепокоєння і дискомфорту, але часто не виявляються при звичайному огляді у гінеколога. Серйозна хвороба розвивається через 10-20 років після інфікування.

Чому скринінг на РШМ такий важливий?

Скринінг дозволяє отримати інформацію про стан ШМ. Основою скринінгу є ПАП-тест (цитологічне дослідження матеріалу з ШМ). Ця процедура допомагає лікарям діагностувати захворювання на ранній стадії та розпочати своєчасне лікування. Виявлених патологічних змін на ранніх термінах дозволяє ефективно та легко подолати хворобу. Оскільки рак шийки матки – це віддалений результат вірусної інфекції, основою профілактики цієї хвороби є регулярне обстеження на вірус (ВПЛ-тест) та на наявність пов’язаних з ним змін в клітинах – онкоцитологію (ПАП-тест). Таке обстеження називається ЦЕРВІКАЛЬНИМ СКРІНІНГОМ (від «цервікс» – шийка матки, «скрінінг» – відбір, пошук). Так Скринінг ШМ рятує життя тисячам жінок кожного року.

Хто повинен проходити процедуру скринінгу?

Зазвичай всім жінкам віком від 20 до 60 років рекомендовано проходити обстеження кожних 1-2 роки.

У чому полягає процедура скринінгу?

ПАП-тест дуже простий та займає лише декілька хвилин. Сама процедура не викликає болю, хоча деякі жінки вважають її трішки неприємною.

Після проведення огляду в дзеркалах лікар візьме зразок клітин ШМ за допомогою маленької щіточки. Після цього зразок відправляють до лабораторії, де його фарбують спеціальною фарбою і вивчають під мікроскопом (цитологічне дослідження).

У більшості жінок результати цього тесту нормальні, та іноді зразок не досить «чистий». У такому випадку лікар порадить пройти ряд інших тестів.

Чи має РШМ симптоми?

Дуже часто, особливо на ранніх стадіях, захворювання протікає безсимптомно. Але обов’язково зверніться до лікаря, якщо у Вас:

  • Міжменструальна кровотеча

  • Кровотеча під час або після статевого акту

  • Кровотеча після настання клімактеричного періоду

  • Неприємні відчуття, дискомфорт або біль під час статевого акту.

Що наражає Вас на ризик?

  • Не проходження процедури скринінгу раз на 1 – 2 роки, без проведення процедури лікар не зможе діагностувати захворювання на ранній стадії, таким чином Ви ризикуєте захворіти на РШМ.

  • Куріння подвоює можливість захворіти на рак. Хімічні речовини, які знаходяться у цигарках, спричиняють руйнування клітин, у тому числі клітин ШМ.

  • Слабка імунна система. Якщо в імунній системі є проблеми – Вашому організму набагато важче впоратися з Папілома вірусом.

  • Часта зміна статевих партнерів

  • Незахищений статевий акт

  • Тривале вживання КОК без консультацій лікаря.

Чому важливо проходити скринінг раку шийки матки (РШМ)?

У більшості випадків захворювання на рак шийки матки можливо запобігти. Завдяки сучасній кольпоскопії та цитологічному дослідженню мазків (так званий ПАП-тест) лікарі взмозі виявити та лікувати передракові захворювання шийки матки на ранній стадії. Найпоширенішими захворюваннями шийки матки є ерозія та дисплазія. Дисплазія шийки матки вважається передраковим станом. Рак шийки матки може розвинутися у жінок будь-якого віку, які хоча б раз мали статеві відносини.

Діагностовані фонові та передракові новоутворення під час профілактичних оглядів вимагають негайного лікування, а також проведення ретельного спостереження після нього.

Попередження захворювання на РШМ

Найвизначнішим досягненням у боротьбі з раком шийки матки є розробка вакцини проти папілома вірусу людини 16, 18 типу, «Церварікс», «Гардасил». Вакцинація – єдиний доведений захід, що попереджає розвиток РШМ. Вакцина не лікує, але значно зменшує вірогідність інфікування ПВЛ. Вакцина прийнятна для жіночого населення вікової категорії 9-55 років, дівчаткам після (9-14 років), підлітків і молодих жінок (15-26років) перш ніж вони стали сексуально активними, дівчатам та жінкам які живуть статевим життям та мають негативний ВПЛ результат, але тільки після консультації лікаря.

 

Перейти до вмісту