Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Особиста цифрова гігієна в умовах кібератак та маніпуляцій ‒ поради YouControl

Особиста цифрова гігієна в умовах кібератак та маніпуляцій ‒ поради YouControl

Серія масових кібератак здійснених протягом січня на десятки урядових сайтів змусила багатьох українців задуматися над особистою цифровою безпекою. Урядовці запевняють, що датасети з персональними даними громадян залишилися недоторканими. Проте, додаткова належна обачність ніколи не завадить. З метою поширення цифрової гігієни, фахівці YouControl розробили низку дієвих порад.

Паролі

Для того, щоб зробити свій цифровий простір нецікавим для хакерів, варто серйозно ускладнити їм роботу. Для цього  дотримуйтесь елементарних правил: 

  • встановлюйте надійні паролі та нікому їх не розголошуйте;
  • використовуйте різні паролі для різних облікових записів;
  • не зберігайте паролі у браузері;
  • посилюйте захист 2-факторною автентифікацією (де це можливо).

 

Програмне забезпечення (ПЗ):

  • використовуйте офіційне ПЗ, яке підтримується виробником;
  • завантажуйте ПЗ з надійних джерел;
  • своєчасно встановлюйте на свої пристрої  (комп’ютер, планшет, телефон тощо) всі оновлення безпеки;
  • не нехтуйте антивірусним захистом.

 

Веб-ресурси

Завжди звертайте увагу на:

  • наявність на веб-сторінці ознаки захищеного з’єднання – замок у адресному рядку браузера;
  • правильність написання адреси сайту. Різниця між оригіналом та підробкою може бути лише в одній літері. Зайвий раз перевіряйте посилання, за яким збираєтесь перейти;
  • зовнішній вигляд веб-сторінки. Якщо щось викликає підозру – в жодному разі не вводьте свої облікові дані та/або дані платіжної картки. Краще повторно перевірити оригінальність ресурсу. Перезайдіть на сайт в іншому браузері або через пошук офіційної сторінки у Google.

Пошта, листування, повідомлення

Варто бути обачними з електронними листами/повідомленнями, що містять вкладені файли або гіперпосилання. Якщо відправник вам невідомий, а лист викликає підозру не варто:

  • розпочинати листування;
  • пересилати повідомлення колегам;
  • відкривати вкладені файли чи переходити за посиланням.

    Звертайте увагу на правильність написання поштової  адреси в полі “від кого” та тексту повідомлення. Наявність помилок може бути ознакою фішингу.

    Будь-які файли та посилання перед використанням перевіряйте антивірусом!

    Перед відправленням листа або повідомлення перевіряйте імена адресатів для уникнення ризику розголошення конфіденційних даних.

    Конфіденційність та приватність

    Завжди звертайте увагу та контролюйте де, кому, для чого і що (які дані) про себе, своє оточення, свій дім або свою роботу ви повідомляєте, публікуєте або надсилаєте. Майте на увазі, те, що одного разу було опубліковано в інтернеті, залишається там назавжди.

    Пам’ятайте, що паролі від облікових записів, тимчасові паролі та коди підтвердження з sms, push-повідомлень або повідомлень у месенджерах, pin- та cvv2/cvc2-коди платіжних карток є конфіденційною інформацією, яка має бути відома тільки вам.

    Резервні копії

    Робіть резервні копії важливих файлів – іноді це може стати єдиним способом безпечно відновити дані після зараження вірусом або атаки зловмисника.

    Перевіряйте себе і рідних 

    Не зайвим також буде підключити себе та рідних до автоматичного моніторингу  в модулі YouControl “Перевірка фізизосіб”. Він дозволяє здійснювати перевірку запитуваної особи у всіх можливих відкритих державних реєстрах та в режимі реального часу відслідковувати зміни статусу. До прикладу, це допоможе уникнути ситуацій, коли на вас хтось “повісив” борг і вже було судове засідання, а ви нічого про це не знаєте. Чи, скажімо, без вашої участі на вас зареєстрували компанію, і навіть не одну.

    Це далеко не вичерпний перелік необхідних “гігієнічних”, в сенсі цифрової безпеки, заходів, які потрібно регулярно здійснювати, аби убезпечити себе від ризиків. Але це той мінімум, що має стати хорошою звичкою для кожного. Здоров’я починається з миття рук, безпека в кіберпросторі ‒ з цих простих правил.

    Довідка. YouControl — аналітична система, що з понад 180 джерел формує повне досьє на кожну компанію і ФОП України на основі відкритих даних, відстежує зміни та візуалізує зв’язки. Містить дані для перевірки іноземних компаній. Технологія YouControl дозволяє за декілька секунд отримати актуальну на час запиту інформацію про фізичну особу з офіційних джерел.

Перейти до вмісту