Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині встановили межі територій для 14-ти об’єктів природно-заповідного фонду

На Полтавщині встановили межі територій для 14-ти об’єктів природно-заповідного фонду

Минулого року для 14-ти об’єктів природного заповідного фонду Полтавщини розробили і затвердили проєкти землеустрою для організації та встановлення меж територій.

У такій документації визначені місце розташування й розміри земельних ділянок, їхні власники й користувачі, безпосередньо межі територій ПЗФ, режим використання й охорони площ. Закріплення меж об’єктів природно-заповідного фондузапобігає порушенню вимог заповідного режиму. А завдяки наявній такій документації, наприклад, можна захистити об’єкт від незаконної приватизації чи розорювання, повідомив заступник голови Полтавської ОДА Євген Греков на своїй сторінці у фейсбук.

Межі територій встановили для таких об’єктів: ландшафтних заказників “Псільський”, “Заплава Псла”, “Пашене”, “Маячківський”, “Хорішки”, “Монастирище”, “Новосанжарський”, ботанічних заказників “Котове” і “Гадяцький Бір”, гідрологічного заказника “Сторожовий”, лісового заказника “Іскрівський”, заповідного урочища “Куквин”, ботанічної пам’ятки природи “Морозівська дача”, регіонального ландшафтного парку “Кременчуцькі плавні”.

“Останній об’єкт також має стратегічну документацію, необхідну для ефективної роботи, – проєкт організації території. Минулого року він розроблений і затверджений для “Кременчуцьких плавнів”. Створений для приведення у відповідність зонування парку, оптимізації використання природних ресурсів на його території, розвитку рекреації та зеленого туризму, визначення й обґрунтування заходів, які передбачається здійснити щодо провадження діяльності. Завершена підготовка такої ж документації для РЛП “Диканський”, винесемо її на затвердження на наступну сесію обласної ради”, – зазначив Євген Греков.

Цю роботу розпочали у 2021 році, далі її продовжуватимуть.

Розвиток і збереження територій природно-заповідного фонду – одне із завдань, визначених у Стратегії розвитку Полтавщини до 2027 року. У проєкті регіональної програми “Довкілля – 2027” деталізують перелік заходів у цій сфері. Цей проєкт програми також винесуть на розгляд депутатського корпусу.

Перейти до вмісту