Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Голодна кутя: як її приготувати та коли їсти

Голодна кутя: як її приготувати та коли їсти

Голодною кутею називають і останню вечерю перед Водохрещем, бо вона не така багата, як на попередні свята. Усі страви цього вечора мають бути пісними, але необов’язково, щоб їх було 12 як на Святвечір.

Кутя – це традиційна українська ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу. Готують її тричі: на Святий Вечір (6 січня) — Багата кутя, перед Старим Новим роком (13 січня) — Щедра кутя та у переддень Водохрещі (18 січня) — Голодна кутя. 

За словами фольклористки Дар’ї Анцибор, після завершення вечері колись був поширений звичай розстрілювали кутю з рушниць або “проганяти” її за допомогою іншого ритуального шуму, пише bbc.com. Запорозькі козаки подекуди вносили свої нотки до цього святкування, додаючи стріляння з гармат та іншої зброї. А діти після вечері “проганяли” кутю, б’ючи знадвору палицями в причілок хати і вигукуючи: “Іди, кутя, з покуття, а узвар – на базар. А паляниці – лишайтеся на полиці”.

Головною стравою вечора напередодні Водохреща є пісна голодна кутя, пише unian.

Як приготувати голодну кутю:

Для голодної куті зерно варили на воді та підсолоджували медом. За бажанням можна додати узвар, родзинки, мак, горіхи та сухофрукти.

Пшениця – 1 скл.
Вода – 2-3 скл.
Олія – 1 ст. л.
Мак – 100 г
Родзинки – 100 г (за бажанням)
Горіхи – 100 г (за бажанням)
Мед – 2-3 ст. л.

Промийте пшеницю і замочіть її в холодній воді на кілька годин або краще на ніч. Зваріть пшеницю, додавши дрібку солі і ложку олії.

Поки вариться пшениця, запарте мак. Для цього промийте його кілька разів холодною водою, поставте на невеликий вогонь і помішуйте, поки мак не висохне і не стане світло-сірого кольору. Перетріть мак у блендері, кавомолці, м’ясорубці або автентично – у макітрі. До відвареної пшениці додайте перетертий мак, подрібнені горіхи, родзинки та мед. Густину регулюйте водою чи узваром.

Голодна кутя на водохресний святвечір

Пшениця – 350 г.
Мак – 100 р.
Волоський горіх – 100 г.
Ізюм – 100 г.
Рідкий мед – 2 ст. л.
Пшеницю кілька разів промити і замочити у воді на 3 години. Потім відварити пшеницю до готовності на маленькому вогні (60-90 хвилин). Мак залити окропом на півгодини і розтерти в ступці. Горіхи просушити в духовці або на сухій сковороді і порубати ножем. Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки і мед. Заправити кутю узваром.

Голодна Кутя з булгуром

Булгур – 200 р.
Соняшникове насіння – 2 ст. л.
Мед – 2 ст. л.
Ізюм – 100 г.
Мак – 100 р.
Волоські горіхи – 100 г.
Дрібка солі.

Читайте також: “Традиція купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі “змиванням” гріхів”, – ПЦУ

Булгур промити і варити 20 хвилин. Остудити готову крупу. Мак і родзинки запарити окропом на 20 хвилин, волоські горіхи порубати ножем. Мак розтерти в ступці або перебити в блендері, змішати з медом. Змішати всі інгредієнти для куті і присолити.

Фото: ілюстративні

Система Orphus Поделиться на fb