Ви тут:
Суспільство Україна 

Експерти прогнозують зростання найближчим часом цін на пальне

Експерти прогнозують зростання цін на пальне

Події в Казахстані мають вплинути на ціни на пальне в Україні.

Як повідомляє сайт Сегодня, гранична ціна на бензин А-95 не повинна перевищувати 31,97 грн/л, а ціна на “звичайне” дизельне пальне – 30,82 грн/л.

Найбільше ціни вже зросли у Києві (+94 коп./л А-95), в Луганській області (+93 коп./л); водночас у Сумській області – всього лише на 12 копійок. У середньому ціни на бензин по регіонах зросли на 35-40 коп./л.

Експерти називають такі цінові тенденції обґрунтованим, оскільки за грудень та початок січня виросли світові котирування на нафту більш ніж на 10%, а отже, подорожчали і бензин та дизель. А Україна імпортує до 80% нафтопродуктів.

Читайте також: Геннадій Зубко розповів про можливість стабілізації ціни на пальне в Україні

Ціни у роздріб зростають у порівнянні з оптовими (з кінця грудня до 10 січня оптові зросли +3%; за рекомендаціями Мінекономіки ціни роздріб – +4%), стверджують аналітики. Експерт Геннадій Рябцев називає це спекулятивним зростанням з огляду на зростання цін на нафту у січні.

Аналітик Артем Куюн вважає, що серед причин, які вплинули на ринок пального, були події в Казахстані.

“Казахстан завжди був основною альтернативою Росії та Білорусі, а сьогодні саме казахстанський канал потрапив під загрозу перекриття, що може порушити крихкий баланс українського ринку зрідженого газу”, – пояснює фахівець.

За його словами, поки що немає достовірної інформації про найближче майбутнє експорту газу з Казахстану. Але українським трейдерам необхідно розпочати відпрацювання можливих сценаріїв, включаючи повне припинення відвантажень газу із цієї країни.

Перейти до вмісту