Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Чи справді випромінювання від мобільних телефонів провокує розвиток онкології: роз’яснення МОЗ

Чи справді випромінювання від мобільних телефонів провокує розвиток онкології: роз’яснення МОЗ

Сучасне життя людини не можна вже уявити без використання сучасних засобів комунікації та гаджетів, в тому числі смартфонів. З розвитком новітніх технологій вони набувають все більше та більше функцій, які допомагають нам виконувати купу завдань. Однак є люди, які вбачають у такому інтенсивному використанні гаджетів ризик для здоров’я. На їхню думку, електрохвилі від телефонів провокують утворення ракових клітин.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я

Чи правдиве це твердження розповіли у МОЗ.

“Ні, це не так. На сьогодні немає жодних науково доведених фактів того, що телефони можуть викликати онкологічні захворювання. Щодо цього питання проводились різноманітні наукові дослідження. Жодне з них не показало, що активне використання телефонів може призвести до розвитку онкологічних захворювань або ж навіть доброякісних пухлин. Багатьох може непокоїти те, що телефони випромінюють шкідливі хвилі, багато хто боїться радіації. Але тут варто розібратися в різниці видів радіаційного випромінювання. Зазвичай ми розуміємо під радіацією іонізуюче випромінювання, яке провокує зміни на клітинному рівні, внаслідок чого і можуть виникати різного роду патологічні зміни та мутації. Телефони/смартфони просто не здатні до іонізуючого випромінювання. Радіохвилі від телефонів є саме неіонізуючим випромінюванням, яке за своєю природою не може призвести до ракових мутацій нашої ДНК”, – йдеться у повідомленні.

Випромінювання від телефону при довгому контакті може призводити до нагрівання тіла в місці контакту зі шкірою, але загалом воно настільки невелике, що не може призвести до якихось змін на фізіологічному й клітинному рівні.

Перейти до вмісту