Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Архип Куїнджі: Google присвятив дудл українському пейзажисту

Архип Куїнджі: Google присвятив дубл українському пейзажисту

Новий дудл від Google можна побачити на сторінці пошуковика сьогодні, 27 січня.

Як повідомляє 24 техно, цього дня виповнюється 180 роки від дня народження українського пейзажиста Архипа Куїнджі.

Об’єднавши нові відкриття у фізиці та хімії з сучасними стилями імпресіонізму та романтизму, Куїнджі розробив нову техніку живопису, яка відобразила світ природи, як ніколи раніше.

Архип Іванович Куїнджі народився 27 січня у 1842 році у селищі Карасівка біля приморського міста Маріуполь, що в Україні, в сім’ї шевців та ювелірів. Щоб прогодувати свою сім’ю, Куїнджі в дитинстві підробляв випадковими заробітками, водночас виховуючи ранній інтерес до малювання у вільний час. Історики вважають, що продавець хліба першим помітив талант Куїнджі як художника і спонукав його піти в учні до Івана Айвазовського, популярного художника-мариніста.

Куїнджі пройшов понад 250 миль від свого рідного міста до майстерні Айвазовського у Феодосії. Попри те, що Айвазовський відмовив йому в учнівстві, Куїнджі продовжив освіту в Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі, де брав уроки фізичної дії світла у знаменитого хіміка Дмитра Менделєєва.

Куїнджі став відомий тим, що відобразив масивні, порожні сцени у тому числі й сучасної України, такі як картина з морським пейзажем “Червоний захід сонця на Дніпрі, 1905–1908”, яка досі залишається його найвідомішою роботою.


Через обмежену увагу до європейських методів живопису жорсткі традиції академії розчарували Куїнджі. Він залишив школу, щоб писати природні пейзажі, і в 1870 став співзасновником організації художників-кочівників, відомої як “Спільнота мандрівних художників”.

Перейти до вмісту