Ви тут:
Відео Культура Суспільство Україна 

8 січня виповнюється 60 років з дня прем’єри фільму “Вечори на хуторі біля Диканьки”

8 січня виповнюється 60 років з дня прем’єри фільму “Вечори на хуторі біля Диканьки”

Фільм “Вечори на хуторі біля Диканьки” – екранізація повісті Миколи Гоголя “Ніч перед Різдвом” з циклу “Вечори на хуторі біля Диканьки”. Режисер стрічки – Олександр Роу. 

Актори розігрують казкову історію, що сталася на українському хуторі поблизу Диканьки в ніч перед Різдвом, коли коваль Вакула, осідлавши чорта, привіз своїй коханій Оксані черевики цариці з російської столиці — Санкт-Петербурга.

Спочатку знімати натурні епізоди хотіли в селі Диканька Полтавської області, в тих місцях, про які розповідається в повісті Гоголя. Але початок знімального процесу з різних причин відтягнувся на березень 1961 року. А тоді ні хурделиць, ні морозів вже весною не було. Тому знімальній групі довелося відмовитися від свого наміру. Всі вирушили на Кольський півострів, де й знімали в селищі 13-й кілометр, неподалік від міста Кіровська Мурманської області. Там із снігом та завірюхами проблем не було.

Багато місцевих жителів допомагали у зйомках, й вони перші 15 грудня 1961 року побачили картину в сільському домі культурі. А прем’єра фільму відбулась 8 січня 1962 року. Про це згадав на своїй сторінці у фейсбук український журналіст, театральний і кінокритик Олег Вергеліс. 

“За довгі роки демонстрації на ТБ стрічка стала символом різдвяних свят. Оксану для свого фільму Олександр Роу знайшов на Київській кіностудії імені О. Довженка. Киянка Людмила Мизнікова тоді якраз прийшла на кіностудію для кінопроб у стрічку “Білорусьфільму” , але в студійних коридорах українську красуню помітив відомий кінорежисер-казкар з кіностудії Горького і відразу запропонував їй роль гоголівської Оксани. У фільмі також знімалися: Людмила Хітяєва, Юрій Тавров, Олександр Хвиля, Дмитро Капка, Георгій Мілляр, Сергій Мартінсон… А неперевершений Микола Яковченко зіграв гоголівського Пацюка, що жонглює варениками”, – написав кінокритик. 

Перейти до вмісту