5 січня – Міжнародний розвантажувальний день
5 січня – Міжнародний розвантажувальний день
Традиційно в Україні Новорічні та Різдвяні свята відзначаються щедрими застіллями, а вже потім – веселими гуляннями.
І якщо розвагам на свіжому повітрі можуть перешкодити морози і погана погода, то для щедрого бенкету зазвичай немає перешкод. Навіть у роки фінансових криз і в часи тотального дефіциту столи “ломилися” від страв.
Протягом серії святкувань із застіллями організм легко набирає 3-5 кілограмів. Тим, хто веде досить активний спосіб життя, ці кілограми не страшні, вони «підуть» незабаром. Але більшість офісних працівників стають важчими надовго, іноді – назавжди.
У рамках боротьби з ожирінням і зайвою вагою щорічно 5 січня відзначається Міжнародний розвантажувальний день. Його мета – у розпал свят нагадати про важливість здорового способу життя. Тож варто вже сьогодні відзначити початок року легким харчуванням, завдяки якому організм позбудеться зайвої їжі, настрій підніметься, а ви увійдете в новий рік без перевантаження, розповіли у Полтавському обласному центрі громадського здоров’я.
Головні правила Міжнародного розвантажувального дня: баланс білків, жирів, вуглеводів; дефіцит калорій.
Кожному під силу протриматися один день на славу стрункої талії і міцного здоров’я.
Все, що необхідно для святкування – менше їсти, але не голодувати. Після рясної їжі рівень цукру в крові нестабільний, тому постійно виникає помилкове відчуття голоду, впоратися з яким буває непросто. Краще всього проводити розвантажувальний день на повноцінному збалансованому раціоні зі зменшеною калорійністю. У цьому випадку вас порадує не тільки результат, але й самопочуття.
Дієтологи рекомендують влаштовувати розвантажувальні дні не більше 1-2 разів на тиждень: їх не можна ототожнювати з довгостроковою монодієтою, від якої більше шкоди, ніж користі. Крім того, за наявності будь-яких захворювань «розвантажувати» організм слід лише після консультації з лікарем.