Ви тут:
Прес-релізи Суспільство 

Якщо громадяни здають квартиру, потрібно вирішувати платити податки чи штрафи, – роз’яснення полтавських податківців

Якщо громадяни здають квартиру, потрібно вирішувати платити податки чи штрафи, – роз’яснення полтавських податківців

Ст. 67 Конституції України: “Кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених Законом”.

Орендодавцям слід пам’ятати, що здача квартири в оренду без сплати податків є правопорушенням, яке загрожує штрафом у розмірі від 51 до 85 тисяч гривень (ст. 212 Кримінального кодексу України), повідомили у ГУ ДПС у Полтавській області.

Якщо договір оренди нерухомого майна укладено між фізичними особами (громадянами), які не є суб’єктами господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) та військового збору (далі збору) до бюджету, є платник податку — орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, а саме до 9 лютого, 9 травня, 9 серпня, 9 листопада. Сума податку на доходи фізичних осіб за оренду житла в Україні на 2020 рік складає 18 % від розміру доходу, який було отримано власником нерухомості від здачі свого майна (будинку, квартири або кімнати) та 1,5 % військовий збір.

Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до контролюючого органу за місцем реєстрації (податковою адресою) орендодавця до 1 травня року, наступного за звітним.

Орендодавцю необхідно знати, що відповідальність за несплату встановлених законом податків може як т адміністративна, так й кримінальна (вид покарання визначається розміром несплаченої суми).

Крім того, Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що до 1 вересня 2022 року в Україні триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування – цивілізованого способу легалізації доходів.

Перейти до вмісту