Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Які можливості для громад містять норми законопроєкту №5600: інфографіка

Які можливості для громад містять норми законопроєкту №5600: інфографіка

Органам місцевого самоврядування важливо мати широкий перелік джерел та інструментів наповнення місцевих бюджетів. Це запорука фінансової спроможності та більших можливостей для розвитку територій.

Можливості злучати додаткові ресурси до місцевих бюджетів дають зміни до Податкового кодексу (законопроєкт № 5600), які Парламент прийняв 30 листопада.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, повідомили у пресцентрі ініціативи “Децентралізація”.

Зазначимо, прийняті норми поки не підписані Президентом України та не опубліковані, отже ще не набули чинності.

Документ удосконалив деякі положення Податкового кодексу і низки законів щодо загальних питань адміністрування податків, зокрема податку на прибуток підприємств, податку з доходів фізичних осіб, акцизного та екологічного податків, рентної плати, плати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування.

«Органи місцевого самоврядування, за запитом, зможуть отримувати звітність в розрізі всіх платників податків на їх території, а не тільки юридичних осіб, як було до цього. Це ж стосується й інформації про фізичних осіб-боржників. Маючи такі дані, громади зможуть краще планувати свої фінанси та ефективно адмініструвати місцеві податки і збори. Це дуже важливо для громад», – сказав заступник Міністра.

Експерти з питань фінансів на запит «Децентралізації» пояснили, що, виходячи з норм Закону, на офіційному сайті Державної податкової служби щомісячно публікуватиметься додаткова інформація щодо фізичних осіб, які мають податковий борг, а також інформація щодо сплати акцизного податку з реалізації пального.

Контролюючі органи отримують право звертатись до суду у разі несплати платником податків податкового боргу у сумі більше 1 мільйона гривень протягом 240 днів. Отже, місцеві бюджети зможуть покращити виконання планових показників.

Водночас, платникам податків надано право під час проведення перевірок застосовувати засоби фото- і кінозйомки, відеозапису, відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відео-фіксацію, накопичувати та використовувати таку мультимедійну інформацію.

Нові норми скасовують мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки для всіх земель, крім  сільськогосподарських угідь. За словами експертів, це сприятиме додатковим надходженням до місцевих бюджетів у розмірі 2,2 млрд грн щорічно.

Також запроваджується сплата «мінімального податкового зобов’язання» з виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції та/або з власності та/або користування (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. За словами експертів, така норма дає можливість детінізувати  сільськогосподарське виробництво. Але, пояснюють, що зміни мають носити комплексний характер. Адже така  норма веде до збільшення податкового навантаження на фізичних осіб, особисті селянські, малі фермерські господарства. Середні та великі сільськогосподарські товаровиробники суттєвих змін у податковому навантаженні не відчують.

Запроваджує Закон і оподаткування податком з доходів фізичних осіб (за ставкою 18%) доходів, отриманих від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів нерухомості. 

Ще одна зміна – індексація ставок акцизного податку на алкогольні напої, екологічного податку, рентної плати за радіочастотний ресурс та індексація рентної плати за надра, за спеціальне використання води, лісових ресурсів. Зростуть надходження до місцевих бюджетів і від сплати акцизного податку, що сплачується суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі. Також очікується збільшення надходжень від екологічного податку. До слова, за 2020 рік до місцевих бюджетів надійшло 2,1 млрд грн екологічного податку, 985,8 млн грн – рентної плати за використання лісових ресурсів, за використання води – 647,7 млн грн, за користування надрами – 3,0 млрд гривень.

Прийнятий Закон розширив джерела інформації, на підставі яких може бути нараховано плату за землю (державний земельний кадастр, дані державного реєстру речових прав, надання безпосередньо платником документів на земельну частку пай чи отримання від органів місцевого самоврядування інформації про прийняття рішення про виділення земельної частки пай в натурі на місцевості).

Сприятиме додатковим надходженням до місцевих бюджетів норма, яка виключила із четвертої групи єдиного податку суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з розведення свійської птиці, перепелів і страусів, виробництва м’яса свійської птиці.

Серед змін – запровадження обмеження (за рішенням суду) у праві виїзду керівника юридичної особи-боржника за кордон до повного погашення податкового боргу.  

Експерти звернули увагу, що регуляторне законодавство України не поширюватиметься на акти органів місцевого самоврядування, які прийняті на виконання вимог схваленого Закону № 5600.

Перейти до вмісту